Сандра Гергинов, Матеја Трајковић и Теодора Шулеић, ученици средњих стручних школа из Врања, Лесковца и Велике Плане овог лета поред одмора од школе и дружења са пријатељима размишљају и о предузетништву и покретању сопствених бизниса. Иако су тек други, то јест трећи разред средње школе, ово троје младих су мотивисани да своје знање примене у пракси већ данас, за шта су добили и новчану помоћ локалних компанија са југа Србије у вредности од преко 200.000 динара.

Средњошколци са југоистока Србије добили опрему и материјале у вредности од преко 200.000 динара за покретање сопствених бизниса!

Средњошколци са југоистока Србије добили опрему и материјале

Сандра Гергинов, ученица другог разреда медицинске школе “Dr Izabel Emsli Haton” у Врању ће уз помоћ стола за масажу, специјализованих масажера и уља за масажу покренути свој салон за физиотерапеутске услуге Сансандра који ће се боље прилагодити потребама и распоредима муштерија и пружати им најквалитетнију услугу из удобности њиховог дома или канцеларије.

Теодора Шулеић, ученица треће године економско-угоститељске школе “Вук Караџић” из Велике Плане ће користећи своје искуство туристичког водича, уз професионални фотоапарат и буџет за израду промотивног материјала креирати туру за домаће и стране посетиоце како би им представила различите локалитете Плане и приближила историју и културу свог места. У будућности планира да покрене и сопствену туристичку организацију која ће се звати AvanTura Велике Плане.

Матеја Трајковић, ученик треће године техничке школе “Раде Металац” у Лесковцу ће уз помоћ сета од преко 20 нових алата, бушилица, лемилица, шрафцигера, клешта и других, покренути брзи електрични сервис за инсталацију, поправке и одржавање електричних уређаја у домовима у Бојнику и Лесковцу. Оно што ће издвојити његову услугу од других биће заказивање без чекања, поправка у што краћем року и без остављања нереда.

Своје бизнис идеје Сандра, Теодора и Матеја развили су током шестомесечног програма Youth Innovation Center који реализује удружење Научи ме из Ниша, током којег су се упознали са основама света предузетништва и друштвено-одговорног пословања. Њихове идеје изабране су као најбоље од 25 предузетничких идеја средњошколаца на завршној конференцији програма названој „Како се мења свет“ која се одржала почетком априла месеца у хотел Амбасадор у Нишу и била донаторског типа.

Донацијама компанија Bad Sistems, Blue Ocean lab, Apokrifi tim, Coming, Ing software i Codemancy Studio као и гостију самог догађаја, прикупљен је заједнички фонд од преко 200.000 динара за куповину све потребне опреме и алата како би током маја, јуна и јула месеца Сандра, Матеја и Теодора тестирали своје идеје и упознали се са предузетништвом у пракси.

Удружење Научи ме активно ради са средњошколцима на развоју њихових знања и вештина кроз Youth Innovation Center и друге програме које реализује, о чему више можете да прочитати на нашем званичном сајту www.nauci.me.

Извор: Стартуј 

Leave a comment