Други по реду Фестивал филмских ауторки одржаће се почетком јуна у Музеју савремене уметности у Новом Саду, у организацији удружења ОФФ Нови Сад, под окриљем Аутономног фестивала жена.
Конкурс за пријаву остварења отворен је до 20. маја, а пријављени филмови могу бити професионални и студентски, различитих жанрова и формата, који су у целости или у одређеним сегментима ауторско дело жена.

Филмски конкурс

 

 

 

 

 

 

 

Ауторке могу пријавити своја остварења путем линка, а пријаве за радионице, сви заинтересовани могу послати на мејл аутономнифестивалзена@гмаил.цом.
Филмови који це бити приказани на фестивалу биће објављени након селекције!
Како и сам филм мора постављати питања и бити одраз свих људи, потребно му је што више женских гласова, да филмским језиком започињу дебате, донесу нове перспективе, промене и талас бунта. Зато је идеја фестивала да подржи женско филмско стваралаштво, афирмише рад ауторки и ангажовану уметност, као и да подстакне формирање женских филмских колектива.
Осим филмских пројекција, у оквиру фестивала биће организоване и филмске радионице од 6. до 8. јуна (16 до 18 часова) које ће свим љубитељима филма и филмске критике пружити одговоре на питања како се аналитички гледа филм, који су параметри релевантни и важни за анализу филма, како анализирати развој радње, интеракције ликова, дијалога, звучне подлоге и општу способност филма да одржи пажњу. Предавања ће држати драматуршкиње Дивна Стојанов и Марија Пејин.
Удружење ОФФ Нови Сад је настало са циљем да обогати културну понуду у Новом Саду, алтернативној уметности и уметницима врати снагу, моћ, кредибилитет у друштву и оснажи талас могућих питања и одговора.
Фестивал филмских ауторки је део Аутономног фестивала жена, првог феминистичког фестивала у Новом Саду који је створио јавни простор у ком може слободно и гласно да се дебатује и скрене пажња на питања као што су насиље према женама, радна права жена, здравствена заштита, положај жена у уметности, науци и предузетништву, а фестивал подстиче и женско стваралаштво.

 

Leave a comment