Архив Војводине није само установа културе која обавља важну улогу прикупљања, сређивања и заштите архивске грађе већ је и својеврстан културни центар који готово свакодневно нуди Новосађанима мноштво садржаја. Од промоција књига преко дигитализованих издања, Архив Војводине поседује широку лепезу културног програма.

Поред важне улоге у очувању наше историје Архив придаје и велики значај култури.
Управо због тога просторије Архива Војводине су често испуњене изложбама слика. У претходном периоду смо имали прилику да видимо изложбу  „Обриси стварности“  Мине Ракић, а до половине маја посетиоци могу уживати у изложби  „Обала блуза“ ауторке Снежана Ђорђевић.

Књижевне вечери

Динамични културни живот Архива Војводине употпуњују и промоције књига на којима говоре истакнути историчари, професори и књижевници. Једна од многих у низу била је и промоција књиге „Српска песма/Canzone Serba“ аутора Ђованија Гаете која нас је подсетила на пријатељство које повезује италијански и српски народ.

Arhiv Vojvodine
Arhiv Vojvodine

Поред тога, онлајн платформe  Архива пружају увид у дигитализована издања ове установе. Захваљујући њима можемо сазнати нешто више о Милошу Црњанском или о самом животу у грађанском друштву на размеђу векова.

Још један од важних пројеката на којем ради Архив је и „Мапирање места сећања и култура сећања Новог Сада“. Овај вишегодишњи пројекат је посвећен мапирању и бележењу различитих локација које су битне за културу сећања и идентитет самог града.

Захваљујући раду Архива остварен је и пројекат „Жртве у Срему 1941-1945.“ чији је основни циљ усаглашавање и допуњавање постојећег пописа жртава како би се добио коначан број страдалих на подручју Срема током Другог светског рата. Део овог пројекта посвећен је и подсећању на један од главних циљева усташке државе у Срему - уништење српске културне баштине.
Сви прикупњени подаци стављени су на увид јавности, уз важну напомену да пројекат није окончан.

Архив Војводине ће и у будућности наставити да приређује културне садржаје за Новосађане и чува културна добра. Уколико и ви поседујете документа која су важна за историју можете постати дародавац  Архива Војводине и на тај начин омогућити њихово очување за наредне генерације.

Текст и фото: Jeлена Филиповић

Leave a comment