Црвена ружа за леп тен.

Латице руже - етарско уље, крема, водица
Rosa gallica - Црвена ружа

Најцитиранији цвет и предмет поклањања пажње женском полу можда је једина добра ствар коју су Темплари учинили када су је донели са истока на ову територију. Од тада, осим што декорише бројне вртове и амбијенте, запажено је да латице руже имају састојке које повољно утичу на хидратацију коже. 

У кућним условима можете направити водицу од латица руже и користити је за умивање. За то вам може послужити лонац, решетка од жице нпр. равна цедиљка, стаклена посуда и тањир. 

Потребне су вам латице црвене руже, вода и лед. 

Уколико берете латице, препорука је да то буде у раним јутарњим сатима. 

На дно лонца ставити мало воде, изнад воде решетку на којој поставите латице, затим стаклену посуду углавите изнад и ставите тањир на њу. Све се покрије поклопцем од лонца тако да буде окренут наопако и ставите лед и мало воде на њега. Загревањем водена пара пролази кроз латице, удара у поклопац, кондензује се и капљице се скупљају у тањир, ствара се ружина вода. Ова радња симулира водено купатило.

Овако сакупљену течност можемо да ставимо у бочицу са механизмом за прскање и користити за освежење током летњих месеци уместо активног кисеоника. Користи се природан препарат без вештачких примеса и негативних утицаја по кожу. На овај начин може да се добије водица познато још и као хидролат од цвета камилице или неког другог цвета.

Онај прави ефекат из латице руже добијамо кроз индустријску дестилацију од кога се добија етарско уље. За 1кг уља је потребно 4 тоне ружиних латица.

Тамара Бојовић

Извор фотографија: unsplash.com

Leave a comment