четвртак, 19. мај у 18:00 Велика сала

Циклус: „Вештачка интелигенција“

предавање: „Машине налик нама“

предаје: Јелена Марковић, асистенткиња на Катедри за рачунарство и информатику Математичког факултета Универзитета у Београду и професорка у Рачунарској гимназији.

Машине налик нама

 

 

 

 

 

Када угледамо пса, ми знамо да је то пас, али не знамо зашто је то пас. Иако бисмо донекле могли да наслутимо шта је то што пса чини псом, постоје велики скупови података са информацијама које су од нас скривене и за које морамо да се ослонимо на машине да нам осветле поглед на зависности између особина објеката, које раније нисмо били у стању да уочимо. Грана вештачке интелигенције која се бави учењем на основу искуства и која је веома популарна назива се машинско учење.

Ученик који на тесту решава задатке или докона особа која се занима радећи судоку из новина примењују сличне технике размишљања. Уколико човек не зна решење, покушаће да га погоди испробавајући једну или више могућности. Ако пак схвати да неке конфигурације нису могуће, одбациће их и као последица тога, јавиће се нове информације о проблему. Код машина, наведени процеси се називају претрага, филтрирање и пропагација, редом, и својствени су проблемима програмирања ограничења.

Иако никада нисмо видели једнорога, у стању смо да кажемо неке чињенице о једнорозима. На основу описа једнорога (нпр. магично биће које је коњ са крилима и рогом на глави), и чињенице да коњи брзо трче, можемо да закључимо да и једнорози брзо трче. Дакле, наше знање не потиче само, искључиво из искуства, него смо у стању да на основу датих претпоставки, дедукујемо неко знање о описаном систему, чак и ако тај систем не постоји у стварности. Област вештачке интелигенције која се бави логичким закључивањем назива се аутоматско резоновање.

Да ли то што се машине понекад понашају налик нама значи да су достигле наш ниво у погледу размишљања? На овом предавању биће изложена кратка теорија о свим наведеним областима вештачке интелигенције и дат одговор на ово питање, као и на питање о томе шта се тренутно ради из области вештачке интелигенције на Математичком факултету.

Leave a comment