Травник је гради који се налази у срцу Босне и Херцеговине и окружен је планином Влашић.

Травник има дубоку историју која се датира још од доба када су Келти, Римљани и Илири испирали злато из реке Лашве у чијој се долини налази град. Први писани помен се датира од 1463. године када је кроз њега пролазио султан Мехмед II у свом походу на Јајце.

Ово је град који је под утицајем разних освајача богат културом и разноврсном архитектуром из разних период попут османлијске или аустроугарске окупације. Током средњег века изграђен је стари град и тврђава која надвисује садашњи град Травник. Касније се развија у западном стилу. Он је карактеристичан по томе што је једини град у овој регији који има две сахат-куле.

Туристи имају шта да виде и обиђу у овом граду од средњовековне тврђаве до великог броја грађевина из османског периода: џамије, сахат-куле, мостове, чесме, медресу итд. Затим у Травнику се налази родна кућа нобеловца Иве Андрића. Кућа се састоји од сталне изложбене поставке која представља живот и литературу овог великана. У њој можете да видите родну собу, фототеке, библиотеку са уметничком збирком, собу посвећену роману „Травничка хроника“… Овај меморијални музеј прикупља експонате и архивску грађу која говори о Андрићевом животу. Приређују се сваке године културни и књижевни програми којима се јавност подсећа на важност стваралаштва књижевне каријере и живота ово писца.

Шетајући се главном улицом овог лепог града наилазите на парни воз Ћиру, који је споменик техничке баштине с почетка прошлог века, као и на Шарену џамију која је јединствен објекат у самом граду. Очараће вас њена уметничка лепота тј фасада која има аутентичну биљну орнаментику и декорацију. Живописно је украшена касетирана таваница и дрвени стубови који носе галерију и стропну конструкцију. Управо по тој декорацији џамија је добила назив Шарена.

Оно што ће вас импресионирати као што је мој поглед кроз фотографску камеру јесте смарагдна плава река Лашва, поглед са тврђаве на Стари град и срдачно гостопримство Травничана.

 

 

Текст и фото: Марија Ердељи

Leave a comment