Поводом предстојећег обележавања четвртог по реду позоришног фестивала ,,УПАД’’ у Новом Саду, који ће се одржати у периоду од 10. до 16. маја ове године , одржана је конференција за медије где смо могли да чујемо нешто више о самом фестивалу као и детаљан приказ његовог програма.


На конференцији су говориле: Јована Здјеларевић, ПР СКЦНС-а, Ања Пејиновић, студенткиња треће године журналистике и селекторка фестивала као и Сташа Кецојевић, студенткиња шесте године медицине која је такође селекторка фестивала.

Фото: Андреа Добросављевић

Фестивал ,,УПАД’’ је заснован на томе шта млади људи сматрају да треба да буде у позоришној понуди, а све представе су бирали млади активни гледаоци, односно селектори и селекторке, истакла је Здјеларевић.

 

Програм фестивала:

УТОРАК, 10. 5. 2022/20 ЧАСОВА
1. ,,Сузе Светог Лаврентија’’
Народно позориште ,,Стерија’’, Вршац

СРЕДА, 11. 05. 2022/ 20 ЧАСОВА
2. ,,Практични водич кроз сујеверје’’
Институт за савремену игру/Театар Вук

ЧЕТВРТАК, 12. 05. 2022/ 20 ЧАСОВА
3. ,,Корен’’
Shanna May Breen & Luke Cosserly, Даблин, Ирска

ПЕТАК, 13. 05. 2022/ 20 ЧАСОВА
4. ,,Playing Reality’’
Домино, Хрватска

ФОТО: Јелена Јанковић

СУБОТА, 14. 05. 2022/ 12 И 17 ЧАСОВА
5. ,,Друга мапа’’
ЦДАТ, Шпанија

НЕДЕЉА, 15. 05. 2022/ 20 ЧАСОВА
6. ,,Бабае’’
Aerwaves-Ringside, Хрватска/Немачка
Joy Alpuerto Ritter представа уз коришћење виртуелне реалности праћена разговором са уметницима

НЕДЕЉА, 15. 05. 2022/ 20 ЧАСОВА
7. ,,Ћао свима’’
Рефлектор театар, Београд

ПОНЕДЕЉАК, 16. 05. 2022/ Балетска школа
8. ,,Идиот-Syncrasy’’
Aerwaves-Ringside, Хрватска/Италија
Игор&Морено представа уз коришћење виртуелне реалности праћена разговором са уметницима (искључиво за ученике Балетске школе)

 

Улаз је бесплатан за средњошколце и студенте, но од изузетног је значаја да се претходно најаве на upadfestival@gmail.com,, а оно места што остане након резервација ће бити у продаји на дан самих представа у билетарници ,,Фабрике’’ и улазнице ће коштати 500 динара.

На питање зашто баш Упад као назив, Ања одговара да су желели да привуку младе људе да се прикључе у што већем броју као и да је само име занимљиво и лако за памћење, док Сташа додаје и да је бесплатан за ученике и студенте и да буквално само упадну у њега и супер се забаве.

ФОТО: Katja Renner

Оно што је такође занимљиво јесте да ће након сваке представе гледаоци имати прилику да разговарају са глумцима разбијајући тако мишљење да су они нешто недостижно, што немамо прилику да доживимо након гледања представа у позоришту.

,,УПАД’’ је део ,Be spectACTive,’’ великог Европског пројекта који финансира Европска комисија кроз програм ,,Креативна Европа’’, а сама идеја овог програма јесте да се много више младих људи укључи у промоцију, презентацију и креирање позоришне уметности.
Овогодишњи ,,УПАД’’ су подржали Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за финансије као и Фондација ,,Нови Сад- Европска престоница културе’’.

 

 Андреа Добросављевић

Leave a comment