У Новом Саду се до 14. маја одржава се традиционални празник математике “Пролећни Фестивал Математике 2022”.

Фестивал Математике почиње званично вечерас у 18 сати, када ће врхунски математичар, академик Стева Тодорчевић, одржати предавање у огранку САНУ у Новом Саду.

Пролећни фестивал математике!

 

 

 

 

 

 

Манифестација се одржава у организацији Департмана за математику и информатику Природно-математичког факултета у Новом Саду, Друштва математичара Новог Сада, Огранка САНУ у Новом Саду и Статистичког друштва Војводине, а позвани су сви математичари, наставници и професори математике, ученици средњих школа, студенти математике као и сви љубитељи математике.

 

У недељи која следи, сваки дан ће се дешавати нешто занимљиво:

У ПОНЕДЕЉАК, 9. МАЈА,  др Ненад Теофанов ће одржати предавање, намењено ширем аудиторијуму, поводом 200 година књиге “Аналитика теорија топлоте”. Исто поподне ће др Радослав Божић одржати мини курс о динамичном софтверу за наставу математике – курс је намењен студентима и наставницима математике.

У УТОРАК, 10. МАЈА је састанак Статистичког друштва Војводине,  у оквиру ког је предавање о Ковиду-19 у Војводини, гост предавач др Снежана Медић.  Поподне, на семинару “Фундаменти математике” предавања ће одржати два госта из Београда, др Предраг  Тановић и др  Славко Моцоња.

У СРЕДУ, 11. МАЈА је представљање резултата пројекта “Футуремат”, а поподне ће гост из Београда, др Слободан Вујошевић одржати предавање о метафизици Гедела.

У ЧЕТВРТАК И ПЕТАК (12. И 13. МАЈ) су предавања два госта из Беча, Ханса  Фајтингера и Лукаса Кехлдорфера, а увече је пуб квиз КвизоМат у кафићу Беза.  Још увек можете пријавити своју екипу! У петак, предавање ће одржати чувени математичар Гyла Катона, академик Мађарске академије наука.

У СУБОТУ, 14. МАЈА је завршна свечаност: прво конференција ученика средњих школа “Математички Подијум Младих” (уз поздравну реч дописног члана САНУ Игора Долинке), а  затим додела награда најуспешнијим такмичарима (уз музички поздрав Катарине Теофанов, првонаграђене ученице на овогодишњем Републичком такмичењу музичких школа Србије). Детаљан програм можете видети на сајту Друштва математичара Новог Сада www.dmns.edu.rs.

Присуство на свим догађајима је слободно и бесплатно. Изаберите оно што вам је интересантно и дођите да се дружимо и славимо математику!

Leave a comment