Млади цељски бенд ЛПС (“Last Pizza Slice”) представљаће Словенију на овогодишњем Избору за песму Евровизије са ауторском песмом “Диско”. Три члана званично најмлађег, али никако најмање професионалног акта Евровизије, села су да са “Омладинским новинама” поразговарају о припремама за такмичење у Торину, својим музичким амбицијама и балансирању школе и уметности.

ЛПС након пласмана на Евровизију, преузето са Инстаграм налога: @lps_band
О бенду

ЛПС је настао 2018. године, мада у нешто другачијем саставу од оног који је данас познат фановима Евросонга. Каријеру започињу свирајући обраде популарних песама на школским догађајима. За себе кажу да тада “нису били бенд, већ концепт групе музичара”. Крајем 2020. одлучују да се озбиљније баве музиком, те лета 2021. године учествују у надметању Шпил лига у својој финалној постави. ЛПС данас чине фронтмен и певач Филип Видушин, гитариста Марк Семеја, бас гитаристкиња и саксофонисткиња Зала Веленшек, клавијатуриста Жига Жвижеј и бубњар Гашпер Хлупич.
Разговор се одвија у потпуно опуштеној атмосфери, и момци се непрестано шале, од међусобног пребацивања због коментара који се “изгубио у преводу”, па до присећања на “неславне почетке”.

“Од почетка смо желели да свирамо. Сви смо донекле перфекционисти, те је прелаз у озбиљнију посвећеност деловао посве природно”, кажу они. Прву ауторску песму написали су пре локалне битке бендова, у само две недеље. Ако је веровати њиховим речима, песма је била ужасна. Куну се да никада неће бити снимљена у студију, а камо ли видети светло дана. На Маркову опаску да никада није чуо финалну верзију, остали одговарају да је то благослов. Ипак, из те прве верзије касније се развио комад “Неправилности”.

Данас сви чланови пишу своје песме, а свако има сопствени стил и музичке утицаје. Увек труде да нађу компромис како би цео бенд био задовољан и “уживао у сваком делу сваке композиције”. Судар идеја наводе као уједно најбољи и најтежи део сарадње, а за промене су отворени до самог снимања.

Евровизијски успех

Прва песма коју су написали у тренутном саставу био је управо “Диско”. Донекле карактеристично за ЛПС, “Диско” је заснован на истинитој причи о љубавним патњама певача групе, који је био “ногиран” у дискотеци. Упркос огромном успеху за мање од годину дана, као свој највећи успех не наводе концерте или популарност, већ начин на који су поднели својеврсни преокрет у својим животима. “Тешко нам је пало то што нисмо очекивали да победимо. Да јесмо, били бисмо спремнији да се носимо са свим изненадним променама које то носи. Највећи успех је то што смо још увек заједно, што нам прављење музике и даље представља задовољство, а надамо се и да ће фанови то моћи да примете,” не одустаје од скромности Филип.

ЛПС-овци се такође присећају свог првог солистичког концерта за који су карте биле распродате у мање од петнаест минута. Напомињу и да су тада били тужни јер је због ограничења простора потражња карата била већа него могућ број публике. Неки од чланова чак сматрају да је ова свирка у родном Цељу била стреснија од наступа пред око 5000 званица на пред-евровизијском концерту у Амстердаму. Други, пак, тврде да је први тренутак када су угледали непознату масу испред себе био много потреснији и узбудљивији.

Са првог концерта, преузето са Инстаграм налога: @lps_band, аутор фотографије Боштјан Имперл
Живот ван сцене

Иако су сви чланови бенда ученици средњих школа или студенти, кажу да им је Евровизија тренутно приоритет. “У првих месец дана смо потпуно заборавили на школовање, а сад покушавамо да надокнадимо пропуштено. Филипа и мене од матуре дели неколико дана и један тест из математике. Надамо се само нећемо добити непролазне сад на крају,” смеје се Гашпер. Потенцијални наступ у Израелу морали су да пропусте баш због матуре.
Зала, најмлађа учесница овогодишње Евровизије, већ има јасне планове за будућност упркос томе што није у завршној години. И Марк, који студира биологију, истиче да је избор факултета “баланс између резервног плана и искреног интересовања за науку”. Слично размишљају и остали, а области њихових интересовања се крећу од језика, преко економије, па до музичке педагогије.
На једном од наступа су имали прилику да упознају друге такмичаре и од њих добију корисне савете. Можда најважнији долази од Сема, представника Велике Британије, а може се свести у једну реченицу – “спавајте довољно”. Пријатељској атмосфери у такмичарским круговима сведочи и ТикТок пост у коме пијаниста Жига норвешким представницима (Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana”) даје банану.
О наступу који их очекује у Торину не могу да кажу много тога, али обећавају да остају доследни свом стилу и најављују “велико изненађење”.

“Трудимо се да останемо доследни себи и кад усвајамо савете. Људи обично воле то што чују, понекад и на сопствено изненађење. Елемент изненађења је у нашим снигловима веома битан, желимо да публика чује нешто и реагује са ‘од ЛПС-а ово нисам очекивао’. Многи бендови су раније свирали у само једном жанру, ми то не желимо. Свакако, публика разуме да као млади уметници још увек тражимо свој стил, те је аутоматски спектар музике коју пишемо доста шири.”

Са пробе, преузето са Инстаграм налога: @lps_band, аутор фотографије Жан Жвижеј
Након Торина

На питање како странци изговарају њихова имена, Гашпер одговара да је све од “Каспара” на овамо потпуно у реду, док други тврде да се добро сналазе, јер их људи ословљавају и посматрају као бенд, а не као индивидуе. Велика европска сцена сасвим сигурно ће то променити.
У наредном периоду, очекује их и рад на дебитантском албуму, са неким већ познатим, као и потпуно новим нумерама. Дискутују и објављивање неколико синглова, али не желе да пожурују свој уметнички процес на уштрб квалитета. За сада истичу да су поносни на позитивне реакције популарних словеначких имена на “Диско”.
Остављају и простор за потенцијалне свирке у Србији, “чим исполирају употребу српског језика”, којим се неки од њих већ одлично служе.

ЛПС наступа у првом полуфиналу Евровизије 10. маја. Њихову песму “Диско” можете послушати и на следећем линку.

Аутор: Љубица Огњеновић
Насловна фотографија: Боштјан Имперл

Leave a comment