„Заставе будућности” у наредна три дана, од 28. до 30. априла, завијориће више од 200 уметника из 20 земаља, кроз готово 70 догађаја у Креативном дистрикту (Булевар деспота Стефана 5) у Новом Саду. Публика ће имати прилику да погледа чак 4 изложбе, циркуске перформансе и радионице, представе, модне пројекте, различите активације, као и многобројне концерте на чак 4 бине, како домаћих младих стваралаца, тако и уметника који долазе из Италије, Холандије, Аустрије, Естоније, Словеније, Хрватске, Луксембурга и Мађарске.

На самом почетку четири изложбе

„Заставе будућности” 28. априла отпочеће изложбом „Отићи или остати” од 19 сати на Субином платоу, првој галерији на отвореном, а потом ће публика моћи да погледа изложбу дечијих радова „Цртежи путују временом” у новообновљеној Радионици у Креативном дистрикту. Простор Фабрике ће од 19.30 бити и место сусрета љубитеља визуелне уметности, који ће упознати нове савремене праксе кроз изложбу „Разлике”, док ће изложба о студентском животу „Они живе” бити отворена у 20 сати у Складишту.

Џезери и Марко Луис започињу музички програм

Музички програм почеће својеврсним „Џез маратоном” на Сцени 4 код Културне станице Лиман, где ће од 20 сати отпочети концерт бенда друмбоотy, а нешто касније наступити и Артхр Посинг квартет, Анy Кеy Трио и Кијубе, док ће на Сцени 2 смештеној иза Челичане, такође од 20 сати, наступити најпре бенд Пурпле из д колор, затим састав Хауптман, а у 22 сата — Марко Луис.

Током 29. и 30. априла публици ће се представити Abase, Frontline Vibers, Turbojazz, потом представници новог „новог таласа” у земљи и региону Skier and Yeti, Peki Pele, Fantom, Luka Rajić, KOIKOI, Sitzpinker, Xanadu, Tam, Kene Beri, Nihil, Ba$ha, Spejs Noksi, Bigru, Paja Kratak, No Filter i Rođeni, MickaLifa, Zoi, Piqued Jacks, Monohrom, Koala Voice, Nemanja, Porto Morto, Šajzerbiterlemon, као и ди-џејеви Yusyus, Sebastian Schund, DJ Bend, Stevie Whisper i Feloneezy.

Уметнички израз младих користиће и језик театра, перфоманса и моде, и то на фестивалу примењеног позоришта „Уметност на длану” који ће бити одржан у Фабрици и Бироу, фестивалу уличног плеса Грувин’ и циркуским радионицама и перформансима „Уравнотежи се! Циркусом до балаНСа?” у Културној станици Лиман и Лиманском парку, пројекту „Повезивање кроз моду” у Фабрици, где ће се представити млади дизајнери и дизајнерке, као и у оквиру перформанса „Écoute/Еxpansion” француске кореографкиње Кицо Дибоа, у сали компаније НИС.

„Заставе будућности” стављају фокус и на активацију и едукацију младих, промоцијом здравог начина живота у оквиру ИДЕА Покретног коктел бара, културе и безбедности у саобраћају кроз јединствени Симулатор чеоног судара у ДДОР чил аут зони, као и радионицама А1 Србија — „Бољи ваздух за све” и „Ја као дигитални уредник/уредница” коју ће водити инфлуенсери Алекса Тодоровић и Давид Павловић.

Сви програми „Застава будућности” бесплатни су, осим перформанса „Ецоуте/Еxпансион” за који карте можете купити на свим Гигстиx продајним местима, као и путем сајта. Подршку „Заставама будућности” пружили су ИДЕА, ДДОР осигурање, А1 Србија и НИС. Више информација о програму „Заставе будућности” можете пронаћи на novisad2022.rs..

 

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment