Заставе будућности – нова енергија у Креативном дистрикту

Готово 200 младих уметника и уметница из око 20 земаља, од 28. до 30. априла, донеће нову енергију у Креативном дистрикту, у Новом Саду, у оквиру програма „Заставе будућности”. На око 70 догађаја млади ће кроз музику, плес, циркус, представе, изложбе, моду и различите активације преобликовати аутентичан простор индустријског наслеђа Новог Сада, представљајући тако и ново рухо обновљених простора који започињу креативни живот.

Будућност Европе

 

 

 

 

 

Школе будућности: www.youtube.com/watch?v=938iIEBcDiI 

Визуелна уметност обухватиће четири несвакидашње изложбе – од дечијих радова, који припадају генерацијама деце више од пола века уназад, приказаних на изложби „Цртежи путују временом”, преко студентских радова који осликавају њихову свакодневицу на изложби „Они живе”, нове савремене уметничке праксе у виду  „Разлика”, па све до радова младих уметника који имају прилику да се изразе кроз иновативне уметничке форме, попут прве новосадске галерије на отвореном у оквиру изложбе „Отићи или остати”.

„У питању су радови деце и омладине првенствено из бивше Југославије, али ту је и међународна колекција која обухвата 110 земаља света. Изложба је бити подељена по декадама, по павиљонима и на тај начин ће посетиоци моћи да прате тај развој и хронологију развоја дечијег цртежа. И на крају тог пута очекује нас један Павиљон будућности, као једна временска капсула где ће деца имати прилику да стварају”, рекла је директорка Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, Љубица Танкосић.

Глас нових младих уметника чуће се на чак четири бине, широм Креативног дистрикта, кроз најразличитије музичке жанрове од џеза, рока, преко инди и попа, али и трепа, хип хопа и електро звука. Овом приликом, наступиће млади џез састави Artur Possing kvartet, Any Key Trio, Kijube, Hauptman, Purple is the Color, Drumbooty, Abase, Frontline Vibers, Turbojazz, потом представници новог „новог таласа” у земљи и региону Marko Louis, Skier and Yeti, Peki Pele, Fantom, Luka Rajić, KOIKOI, Sitzpinker, Xanadu, Tam, Kene Beri, Nihil, Ba$ha, Spejs Noksi, Bigru, Paja Kratak, No Filter i Rođeni, MickaLifa, Zoi, Piqued Jacks, Monohrom, Koala Voice, Nemanja, Porto Morto, Šajzerbiterlemon, као и ди-џејеви Yusyus, Sebastian Schund, DJ Bend, Stevie Whisper i Feloneezy.

„Уз много неповерења и критике започета је прича о простору Креативног дистрикта, али онда смо, захваљујући разговорима и дискусијама, а пре свега вери, дошли до овога што Нови Сад има данас и што му остаје као легат. Поново се покрећу погони у овим просторима, али сада не индустријски, него креативни и те погоне више ништа неће моћи да заустави. Са ветром у леђа који дају „Заставе будућности”, млади уметници пишу нову историју уметничке сцене, која гради нове темеље, на старом и вредном културном наслеђу које смо обновили, сачували и ставили у функцију културе”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Уметнички израз младих користиће и језик театра, перфоманса и моде, и то на фестивалу примењеног позоришта „Уметност на длану”, фестивалу уличног плеса Groovin’, циркуским радионицама и перформансима „Уравнотежи се! Циркусом до балаНСа?”, пројекту „Повезивање кроз моду”, где ће се представити млади дизајнери и дизајнерке, као и у оквиру перформанса „Ecoute/Expansion” француске кореографкиње Кицу Дибуа, у сали компаније НИС, која је и спонзор овог програма.

„У овим програмима Град пружа огромну подршку и Европској престоници културе и установама и организацијама и кроз то чини да заједнички трасира пут будућим генерацијама управо младима који ће наставити даље да развијају ресор културе у нашем граду, да буду поносни на све оно што чине и што Српска Атина може да изнедри и покаже другима и да увек будемо пример добре праксе када је деловање у култури у питању”, истакао је Члан градског већа за културу, Далибор Рожић.

„Заставе будућности” стављају фокус и на активацију и едукацију младих, и то кроз промоцију здравог начина живота, у оквиру ИДЕА Покретног коктел бара, ДДОР chill out зоне, где ће се млади бавити темом културе и безбедности у саобраћају кроз јединствени Симулатор чеоног судара, а ту је и радионица А1 Србија – „Бољи ваздух за све” и „Ја као дигитални уредник/уредница”, коју ће водити двојица инфлуенсера, Алекса Тодоровић и Давид Павловић.

Сви програми на „Заставама будућности” су бесплатни, осим перформанса „Ecoute/Expansion”, за који карте можете купити на свим Гигстикс продајним местима, као и путем сајта, а попуст од 50 одсто остварује се искључиво на продајном месту у Париском магазину, до 26. априла. Подршку програма „Заставе будућности” пружили су ИДЕА, ДДОР осигурање, А1 Србија и НИС. Више информације о програму „Заставе будућности” можете пронаћи на сајту novisad2022.rs.

 

Leave a comment