Уметнички преглед је наш први часопис посвећен ликовним уметностима. Излазио је месечно, са неколико двоброја, од октобра 1937. до априла 1941. у Београду, као издање Музеја кнеза Павла, данас Народног музеја. Покретач публикације и њен главни уредник био је историчар уметности, књижевник и историчар књижевности др Милан Кашанин (1895-1981), први управник Музеја кнеза Павла, од 1935. до 1944. године. За часопис су, поред Милана Кашанина, писали Јован Дучић, Исидора Секулић, Иво Андрић, Бранко Лазаревић, Владимир Вујић, Светозар Радојчић, Павле Васић, Тодор Манојловић, Ђорђе Ораовац, Предраг Милосављевић, Мило Милуновић, Бранко Поповић, Ђорђе Мано-Зиси, Александар Дероко, Милош Ђурић, Георгије Острогорски и други.

Уметнички преглед

 

 

 

 

 

Ликовни простори часописа Уметнички преглед је изложба која приказује педесетак табли одабраних увећаних страница овог значајног часописа. Све странице часописа Уметнички преглед у власништву Гордане и Николе Мирков скениране су у Библиотеци „Милутин Бојић“ у Београду и доступне су у дигиталном репозиторијуму ове институције. Обликовање архивског материјала и реализација изложбе „Ликовни простори часописа Уметнички преглед“ урађени су у продукцији Установе Студентски култруни центар Нови Сад. Изложба представља саставни део међународног скупа „Ликовно и књижевно у часопису Уметнички преглед (1937-1941)“ Института за књижевност и уметност, који је одржан од 3. до 5. септембра 2020. године у Београду. Домаћин изложбе и научног скупа у Београду био је Педагошки музеј, док ће новосадска публика поставку моћи да види у Културној станици Свилара. Медијски пријатељ изложбе је Радио Београд Други програм.

Изложба се састоји из две целине, „Уметнички преглед, један универзум ликовног живота“, чији је аутор историчарка уметности др Зоја Бојић, и „Критика архитектуре у стручном часопису Уметнички преглед“, чији су аутори историчар уметности др Иван Марковић и архитекткиња Ана Михаиловић. За ову изложбу, научни скуп и пратећу књигу др Зоја Бојић је награђена Великом наградом Србије за 2020. годину коју додељује УЛУПУДС.

Изложба „Ликовни простори часописа Уметнички преглед“ биће отворена 5. маја 2022. године у 18 часова, у Малој сали Културне станице Свилара, када ће бити уприличено и предавање о часопису Уметнички преглед које ће одржати ауторке изложбе др Зоја Бојић и дипл. инж. арх. Ана Михаиловић. Поставка траје до 15. маја 2022. године.

О ауторима

Историчар уметности др Зоја Бојић је научни саветник у Институту за књижевност и уметност у Београду. Аутор је тринаест научних монографија и већег броја других научних радова. За монографију Ликовне традиције европске антике добитник је Мајске повеље УЛУПУДС-а 2019; за монографију Антички историографи уметности и Калистрат, О скулптури добитник је награде „Никола Милошевић“ 2018, а за дело Плиније Старији, О уметности награду за историју и теорију уметности УЛУПУДС-а на београдском Сајму књига 2012. године. Радила је као предавач више предмета из области историје уметности на University of Delhi, New Delhi, India у периоду 1989-1993, The University of New South Wales, Sidney, у периоду 2005-2018, и The Australian  National University, Canberra, 2009-2012. Такође је радила као редовни ликовни критичар за издања Foreign Language Publications и Sidney Bulletin у Сиднеју у периоду 1994-2000, The Canberra Times у Канбери у периоду 2000-2005, а од 2019. године има ангажман као ликовни критичар на Другом програму Радио Београда. На истим таласима од 2021. године уређује и води емисију „Златни пресек“.

Ана Михаиловић рођена је у Београду 1962. године. Дипломирала је на Архитектонском факултету у Београду 1986; постдипломске студије историје и теорије архитектуре завршила је на AA School of Architecture у Лондону 1988. Самостални је истраживач у области теорије савремене архитектуре и уметности. Бави се архитектуром и визуелном уметношћу као стваралац. Искуства у сопственом стваралачком раду (архитектонско пројектовање, сликарство и визуелна интерпретација музичког дела) служе јој као материјал и као тематско полазиште у теоријском раду. Током последње деценије је – кроз креативно промишљање сопствених ликовних видео радова – започела теоријско истраживање заједничких концепата и принципа стваралаштва у визуелној и музичкој уметности. Члан је УЛУПУДС-а од 1992. године (Секција за критику, историју и теорију уметности). Добитник је УЛУПУДС-ове награде за ентеријер „Александар Шалентић“ 2013. за пројекат ентеријера зграде Југословенске кинотеке, са архитектом Павлом Васевим. 

  

Leave a comment