Домаћице већ увелико размишљају о својој празничкој трпези у свом дому за Васкрс. Неко се одлучује за традиционалну трпезу - почев од супице, руске салате, сарме, печења, роштиља, погаче, до прелепих шарених колача и торти уз мало вина, пива, ракије. Други се одлучују за нешто модернију варијанту - разне пасте, сосови, кифлице, гибанице, лазање, разне варијанте послужења на чачкалицу.

unplash.com Радујете ли се празничној трпези?

Оно што претходи овој богатој трпези јесте најтужнији дан у хришћанству - дан када се строго пости. Неко проведе дан на хлебу и води, уздржава се од хране и пића. Ко не може да издржи такав дан, нарочити старији људи једу рибу и  кромпир. Дан који се проводи у тиховању и молитви, дан када бојимо јаја првенствено у црвено у знак проливене крви Исуса Христа. Тог дана се испостимо, очистимо и тело и душу у духу хришћанског празника.

Када дође тродневни Ускрс, започињемо га обично јутарњим веселим туцањем јаја са укућанима уз поздраве Христос васкресе и Ваистину васкресе! Након тога следи доручак где обавезно једемо и јаја која су прва полупана. Већ око ручка прелазимо на омиљену трпезу коју смо припремали данима.

Мој предлог васкршњег ручка би био следећи:

  • супа са домаћим резанцима и домаћом куваном пилетином или бела чорба пуна поврћа и пилетине,

Након тога може:

  • домаће сармице са сувим ребрима
  • уз домаћу погачу, уз зелену салату и млади лук.

Након тога одлично пристаје:

  • воћни лагани колач са шумским воћем и купиново вино.

Прсте да полижеш када се претходног дана испостиш и очистиш тело и дух од свог терета - од токсина у храни до токсичних мисли. Нека нам је срећна припрема за васкрс, трпеза била обилна или скромнија, свакако је свечана и пријатна када је у друштву срећне породице и драгих пријатеља.  

Сузана Марјановић

 

 

 

 

 

Leave a comment