Пролетње издање „Serbia Fashion Week-a“, који је ове године део пројекта „Европска престоница културе 2022“, одржаће се од 26. до 30. априла у Новом Саду, а организатори су се и овога пута потрудили да оправдају лидерску позицију и припреме квалитетан и разноврстан програм. Поред домаћих дизајнера, своје нове колекције представиће и бројни гости из региона и целе Европе. Због тога је свој долазак на српску недељу моде већ најавио већи број ВИП гостију из света, а захтеве за акредитације послао је рекордан број иностраних медија. После две и по године услед мера ограничења путовања због пандемије коронавируса,  „Serbia Fashion Week-a“ у пуном сјају оправдава свој међународни карактер.

19. Serbia Fashion Week

Непосредно пре церемоније свечаног отварања 26. априла, па све до краја ревијалног дела програма, гости ће у Аули Новосадског сајма моћи да уживају у презентацији и дегустацији производа и упознају се са услугама који носе ознаку “Најбоље из Војводине”. Након што се председница наше националне недеље моде Светлана Хорват традиционално обрати угледним званицама и осталим љубитељима моде и званично отвори „19. Serbia Fashion Week“, који је међу пет највећих недеља моде у Европи и најзначајнија модна манифестација у Југоисточној Европи“, уследиће три блока фантастичних ревија, онако како је то публика већ годинама навикла. Своје нове колекције најпре ће представити „Spes Line“ дизајнерке Јоване Живковић, „РА“ Теодоре Раденковић и„TMV Fashion“. Потом следи ревија талентоване словеначке дизајнерке Сање Величковић, чији рад је српској публици добро познат. После гошће из Словеније своје колекције показаће „Alexander Bratscher“ и гошћа из Хрватске, дизајнерка Јадранка Шегота. За сам крај свечане вечери, дизајнерка Сузана Перић обећава прави модни спектакл.
Наредног дана програм на Новосадском сајму почиње ревијама Силване Тошић и Катарине Видовић, наставља се представљањем нових колекција Милице Тричковић и гошће из Црне Горе Кристине Маровић, а завршава ревијама шведске дизајнерке Иман Белмкадем и наше Марије Шабић, која ће се новом колекцијом представити публици после једногодишње паузе.
Трећег дана пролетњег издања „Serbia Fashion Week-a“ на програму су ревије бренда „SkiN“, дизајнерке Латинке Ђорђевић и гошће из Грчке Џорџије Chioni и њеног бренда „T Fashion“. Публика ће потом моћи да ужива у новим колекцијама „Carmichael Byfield“ из Холандије, „ZIA Budapest“ из Мађарске и Валентине Дукић из Србије. Част да затворе треће вече имаће дизајнер Бошко Јаковљевић и његова колегиница Јелена Малешевић, који ће својим новим колекцијама публику сигурно оставити без даха.
По завршетку тродневних ревија на Новосадском сајму, програм се наставља у простору СКЦНС „Фабрика“. Следе два дана интензивног, разноврсног и пре свега квалитетног семинарског, као и изложби и ревија финалиста такмичења„European Fashion Talent Design Competition“, „National Fashion Talent Design Competition“ i „Ecolution Competition“.
Називи семинара „Млади лавови у џунгли“, „Moda i metaverse“ и „Одржива мода: Сутра почиње данас“, јасно указују на теме о којима ће учесници моћи да се информишу. Најављени предавачи из Србије и иностранства, стручна и угледна имена из модне и креативне индустрије, као и области маркетинга представљају гаранцију да ће учесници семинара имати прилику да се упознају са тенденцијама у области моде, дизајна, маркетинга и продаје.
На самом крају „19. Serbia Fashion Week-a“, једине лиценциране недеље моде у Србији, међународни жири свечано ће прогласити победнике такмичења такмичења „European Fashion Talent Design Competition“, „National Fashion Talent Design Competition“ i „Ecolution Competition“ и послати поруку Србији и свету да се креативност исплати и да најталентованији аутори увек буду примећени, али и награђени.

 

 

Leave a comment