Драги чланови и чланице,

Након вишегодишњег принуђености да програме у већој мери пребаци у дигитални простор, од априла месеца Амерички кутак коначно отвара своја врата за кориснике и почиње да ради у свом стандардном термину сваког радног дана од 10 до 20 часова.

Отварање Америчког кутка у знаку џеза

Месец април већ годинама обележава се као месец џеза те је управо овај музички правац настао у Америци одлична прилика за „ново” отварање. Тако ће публика имати прилику да у понедељак 4. априла присуствује отварању изложбе фотографија талентованог, младог фотографа Владимира Величковића под називом „Jazzography vol. 3” која ће бити отворена у 19.00 часова.

Следе програми уживо под називом American Road Show који ће се одвијати сваког четвртка од 18.30 часова са циљем да кроз филмове и дискусију заинтересованима приближи америчку културу и помогне им да усаврше конверзацијске вештине на енглеском језику. Већ 11. априла у 18.30 часова планирана је промоција књиге „Фрагменти времена – Даблинске успомене” са специјалним гостима. Још два конверзацијска клуба се враћају у простор Share America i Ted Talks – So Do You! који ће се одвијати у терминима уторак и среда од 18.30 часова, а ускоро следе и програми за најмлађе, летњи програм у башти и још много тога.

Подсећамо да су сви програми у Америчком кутку бесплатни а више информација заинтересовани могу добити путем нашег мејла novisad@americancorners.rs или социјалних мрежа.

О изложби „Jazzography vol. 3”

“…Атмосфера је и Величковићева нескривена опсесија. Инсистирајући на готово ренесансној chiaroscuro слици и публици невидљивом детаљу, Величковић само појачава непредвидиву снагу jazz интерпретације која, као продужени ехо, изнова потврђује да је концертно (пожељно у клупском амбијенту!) музицирање једини потпуно аутентични доживљај jazza.

Овим фотографијама Величковић је закорачио на пут који најталентованије (страст се подразумева!) фотографе jazz на крају преведе у jazz фотографе.”

Витомир Симурдић

О аутору изложбе

Владимир Величковић је фотограф рођен у Сомбору 1993. године, који живи и ради у Новом Саду. Фотографијом се бави готово 10 година пратећи неке од најзначајнијих догађаја и пројеката кључних институција и организација у граду. Међу институцијама значајну сарадњу остварује са Српским народним позориштем, где од 2019. године прати премијере и редован репертоар, као и Позориштем младих од 2021. године. Званични је фотограф у оквиру највећих пројеката града Новог Сада а то су Омладинска престоница Европе – ОПЕНС 2019 и Европска престоница културе – Нови Сад 2022. Редовно прати концерте како у Србији, тако и у иностранству, поготово великих имена џез музике, готово увек са фотоапаратом у руци.

 

Leave a comment