Унапређење квалитета омладинске културе, кроз изградњу политичке свести, критичког размишљања и међународне солидарности младих циљ је пројекта „Европска мрежа за омладински ангажман 2.0 (ЕYE.net 2.0)”, у оквиру ког ће публика, од 5. до 8. априла, кроз позоришни фестивал на неколико локација, имати прилику да погледа осам интерактивних омладинских позоришних представа, из осам земаља. Овај пројекат је увод у први програмски сегмент „Школе будућности”, који је део новог програмског лука „Будућност Европе” Европске престонице културе, чији су фокус деца и млади.

Омладински ангажовани театар

Како је идеја „Школа будућности” да током априла преиспитају колико су култура и уметност важни у едукацији деце, претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „ЕYЕ.net” пример је за укључивање омладине, која ће кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам, економија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће тако наредне недеље, од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају чешку представу „Последња битка маршала Коњева”, француску „Застани пред рушевинама”, представу из Немачке „Зашто?”, представу групе младих који долазе из Грчке „Необележена земља”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, из Литваније „Звук тишине”, Словеније „Неки то воле лажно”, као и из Србије „Аманет”.

Све ове представе, биће игране на неколико локација у граду попут Гимназије „Лаза Костић”, „Исидора Секулић”, у Карловачкој гимназији, Културном центру Новог Сада, Студентском културном центру Новог Сада, Позоришту младих, ШОСО „Милан Петровић”, као и у средњој школи за дизајн „Богдан Шупут”.

У оквиру пројекта, планирано је осам позоришних фестивала: у Новом Саду (Србија), Прагу (Чешка), Сансеполкру (Италија), Марибору и Птују (Словенија), Атини (Грчка), Тулузу и Клермон Ферану (Француска), Берлину (Немачка) и Каунасу (Литванија). Након или током трајања представе планирана је и интерактивна дебата са младом публиком. 

Овај пројекат подржан је кроз програм „Европа за грађане/ке – Мреже градова” и део је програма две Европске престонице културе – Новог Сада и Каунаса. Циљ ове омладинске мреже је да подстакне информисање младих о основним европским вредностима, као и изградња капацитета за њихово активно укључивање у кеирању и обликовању будуће слике Европе. Пројекат траје 24 месеца, од јануара 2021. године до децембра 2022. године, и укључује 16 партнерских организација из 9 земаља. 

Пројекат „Европска мрежа за омладински ангажман 2.0 (ЕYЕ.net 2.0)” један је од првих у оквиру програмског лука „Будућност Европе”, чији је циљ подстицање и укључивање деце и младих у стварање боље будућности Европе, кроз културу и уметност, који ће окупити многобројне уметнике из 30 земаља и подарити публици више од 270 културних догађаја. 

Детаљан програм, сатница и локације позоришних представа у оквиру пројекта „ЕYЕ.нет”, као и други програми Европске престонице културе  налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.  

 

Leave a comment