Док се током студентских дана унапред радујемо завршетку студија и отпочињању каријере, када се коначно нађемо са дипломом у рукама, пред разноврсним понудама и захтевима потенцијалних послодаваца, схватимо да су прави изазови тек пред нама.

pronalaženje posla

Будући да је тржиште рада значајно преобликовано последњих година и да можемо препознати фокус на неколико конкретних области, велика је вероватноћа да ћемо се наћи у недоумици у вези са основом коју нам је формално образовање у овом погледу пружило – да ће практична примена теоријских знања захтевати додатни труд, односно да ћемо се сусрести са потребом за надограђивањем вештина стечених у току похађања студија.

С друге стране, иако обилује изазовима, пут ка првом запослењу након факултета не мора нужно бити трновит и чињеница је да постоје одређени кораци којима ћемо са релативном лакоћом превазићи евентуалне препреке на њему. У тексту који следи ћемо се бавити управо питањем проналаска посла након завршеног факултета и понудити неколико савета који ће допринети вашој успешности у овом погледу.

Упознајте се са тржиштем рада

 

Први и основни корак који би требало начинити приликом потраге за запослењем, које ће бити у складу са вашим амбицијама (односно водити ка њиховом остварењу) и на чије ћете захтеве моћи да одговорите својим квалификацијама и личним особинама, јесте упознавање за тржиштем рада. Након што формирате јасну слику онога што желите од свог радног места, а узимајући у обзир своје склоности, знања и вештине, почните да се бавите селекцијом понуда и анализом захтева које послодавци уз њих наводе. Након што стекнете увид у то које су одлике идеалног кандидата за радно место ка којем стремите, а о чему ће вам најпоузданије говорити актуелни огласи за посао, размотрите начине на које се ви можете уклопити у тај опис. На овај начин можете доћи до закључка да ли је ваше формално образовање ваљана полазна основа за запослење или вам је потребно усавршавање у неком погледу.

Унапредите стечене и активно стичите нове вештине

Не бисте ли повећали своје шансе за проналазак жељеног посла, а касније и учинили своју каријеру динамичном и перспективном, не смете бити пасивни, већ је потребно активно да радите на себи. Будући да је тржиште рада усмерено ка одговарању различитих типова пословања на захтеве опште дигитализације (дакле, како аутоматизације пословних процеса, тако и свих осталих сфера живота), а формално образовање које стичу млади на нашем поднебљу не подразумева нужно и стицање вештина у области модерних технологија, одлична идеја је да размотрите курсеве у циљу стицања и унапређивања својих вештина и знања у овом погледу. Не бисте ли проширили своје могућности запослења, такође је препоручљиво да радите на својим знањима из области језика. Познавање страних језика ће вам омогућити да своја знања из области за коју сте стручни примењујете на више од једног тржишта, те ће вас самим тиме учинити бољим кандидатом за већину послова. Поред наведеног, веома су корисна знања из области пословне комуникације, те би било несумњиво добро да размотрите похађање курса који ће обогатити ваше компетенције у овом погледу.

Волонтирање и хонорарни рад

Будући да већина послодаваца на првом месту цени радно искуство, млади се након завршеног факлтета налазе у готово парадоксалној позицији, која подразумева да је за запослење потребно искуство, а без запослења је искуство немогуће стећи. Најбољи начин да одговорите на овај комплексан захтев који доминира тржиштем рада је волонтирање и стицање искуства кроз хонорарни рад. У циљу формирања основе за развој жељене каријере, пре се одлучите за ове варијанте но за запослење мимо струке, које бисте посматрали као прелазно решење. Овакав приступ ће вам се дефинитивно исплатити на дуге стазе, те иако каријеру отпочињете без адекватне новчане накнаде за ваш рад, касније ће вам овакав ангажман отворити врата ка запослењу у струци и даљем пословном напретку.

Нетворкинг: Не потцењујте значај друштвених контаката

За проналазак посла је такозвани нетворкинг од непроцењивог значаја. Како путем друштвених мрежа, тако и кроз бројне друштвене активности, укључивање у кругове људи који су запослени у области за коју сте стручни, може учинити чуда за вашу каријеру. Немојте бити наметљиви али ни превише скромни и немојте штедети речи када је у питању ваше интересовање за пословни ангажман, а истовремено покушајте активно да одржавате контакте које сте овим путевима стекли. Забавне активности као што је одлазак на дружења могу заправо бити облик рада на вашој каријери, те немојте мислити да потрага за послом не може бити и овако упакована.

Напишите прегледан ЦВ и прилагођавајте га радним позицијама

Будући да ће ваша радна биографија бити истовремено ваш први контакт са потенцијалним послодавцем и ваша презентација себе као кандидата, битно је да се заиста посветите својим апликацијама у овом погледу. Начините прегледан ЦВ, у оквиру којег ћете ставке распоредити спрам тога које ваше квалификације највише одговарају на захтеве радне позиције за коју конкуришете. Уколико ваше искуство није богато, али ваше формално образовање одговара на захтев послодавца, нека оно буде прва ставка ваше радне биографије. Не би ли послодавац могао лакше да испрати све ставке у оквиру ваше радне биографије, укључите у апликацију пропратно писмо, чија је улога управо да води послодавца кроз ЦВ. Мотивационо писмо је са друге стране ваша прилика да персонализјете свој ЦВ и директније говорите о себи, својим амбицијама и разлозима због којих себе сматрате добрим кандидатом за дато радно место, тачије о начинима на које сматрате да бисте могли допринети пословању конкретне компаније у којој бисте желели да се запослите.

Иако комплексан и динамичан, процес проналаска посла је искуство за себе и уколико му се посветите и испратите наведене кораке који ће допринети коначном успеху, засигурно ћете у будућности знатно лакше пратити нове прилике за пословни раст и развој и убрзо се формирати као успешан професионалац.

Велибор Живков

Фотографије: pexels.com

Leave a comment