Победник конкурса ,,Пусти инспирацију да те вози“ за име и лого нових брзих возова Србије је Андрија Арсић из Трстеника, а нови брзи возови Србије саобраћаће под именом ,,Соко“.

Брзи возови Србије ће саобраћати под именом ,,Соко“

Соко

Соко као сиви соко, као најбржа животиња, ми је била инспирација. Он живи на нашем поднебљу, али је нажалост угрожена врста. Моја идеја је била да подигнемо свест о очувању ове важне и вредне животињске врсте. Честитам организаторима и свим учесницима што смо имали прилику да будемо део овако важног и великог конкурса, и на могућности да представимо своје идеје. Ово је подстрек свим дизајнерима и младима који тек планирају да се баве овим послом. Пријавите се и прикључите сваком конкурсу и позиву који буде расписан, рекао је победник Андрија Арсић.

Када је реч о логотипу, Андрија је казао да није желео да много одступа од постојећег логотипа ,,Србија воза”.

А у складу са пропозицијама конкурса, логотип је у бојама наших националних симбола. Нисам очекивао победу, али надао се јесам, свакако. Верујте, био је ово велики шок за мене, први пут сам на бини и пред камерама, и још увек не схватам шта се догодило. Ово је огромна ствар за мене, важна референца за мој будући посао. Има много креативних људи у Србији, али тај потенцијал чини ми се није довољно искоришћен. Моја порука свима је: Верујте у себе и пробајте, јер се ништа не губи ако се проба. Ја сам прави доказ – пробао сам и успео.

Министар Томислав Момировић, који је уручио награду победнику, захвалио се свим грађанима Србије који су учествовали на конкурсу своје радове.

Хвала свима који су учествовали у овом националном конкурсу за лого и име брзих возова. То нису име и лого воза, већ бренда свих возова Србије који ће ићи брзином до 200 километара на сат. Најпре до Новог Сада, а потом и до Ниша и Будимпеште. Брзи возови и брзе пруге на најбољи начин ће нас интегрисати у Европу. За мене, ово је најбољи и најизазовнији пројекат у који сам био укључен у целој својој каријери. Данас постављамо нове дигиталне стандарде за овај вид саобраћаја. Поносан сам на то што је наша држава уложила огромна средства у изградњу модерне железничке инфраструктуре. Захваљујем се и жирију, јер смо заједнички урадили креативан и феноменалан посао. Једва чекам да се лого и име нађу на првом брзом возу, што ће се десити већ за неколико дана, а потом и на свим осталим који ће саобраћати пругама у нашој земљи.

Другопласирано решење конкурса је „Хитра“ аутора Игора Петровића, а трећепласирано „Вихор“ ауторке Светлане Стевановић, и њима је министар Момировић уручио специјалне награде.

Специјалну награду жирија освојио је Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Србије који су поводом конкурса организатору доставили цртеже својих чланова са креативних радионица.

Захваљујем се организаторима што су препознали наш труд и чињеницу да смо се одважили да учествујемо у овако важном конкурсу. На нашим креативним радионицама смо замишљали и креирали брзе возове и надамо се да ћемо се ускоро и провозати првом брзим возом у историји Србије. Ово је за нас ветар у леђа да наставимо, и порука да растемо у здравом друштву које не зна за стигме и предрасуде – казала је секретарка Маријана Тарановић Тодоровић.

На конкурс ,,Пусти инспирацију да те вози“ стигло је готово 3.500 пријава, а победничко решење одабрано је у складу са техничким спецификацијама и критеријумима који су подразумевали релеваност, асоцијативну комуникацију идентитета брзих возова, естетских квалитета и осталих конкурсних захтева.

Leave a comment