Нови филм редитеља Петра Ристовског свечано је приказан у биоскопу Арена Синеплекс, у четвртак, 10. марта, а након пројекције публика је аплаузом поздравила део глумачке и ауторске екипе филма. 

У овој љубавној мелодрами пратимо развој индустријализације и то у Лесковцу, након Првог светског рата. Главни јунаци доносе нам причу о борби, страсти, неодустајању и стремљењу ка својим сновима.

После београдске премијере, која је, чини ми се прошла успешно, долазимо на север са једном причом са југа. Видећете вечерас једну романтичну комедију која је инспирисана истинитим ликовима. Ово је прича о два побратима, Цонету и Динету – два човека визионара који су 1920-их покушали да у Лесковац донесу нешто ново. Дине који доноси прве филмове у Лесковац (инспирисан чувеним Славујем), а Цоне је, са друге стране, скуп више историјских личности и заправо представља човека који је направио прве кораке у текстилној индустрији, по чему је Лесковац тих година и постао познат и добио надимак Мали Манчестер – објашњава редитељ Петар Ристовски.

Ристовски се захвалио локалној заједници и управи Града Лесковца на помоћи током снимања филма и истакао да је веома задовољан радом целе глумачке екипе.

Филм је сниман на различитим локацијама у Лесковцу и његовој околини, између осталог и у Вучју и Рудару, а у главним улогама су Виктор Савић, Теодора Ристовски, Радован Вујовић, Слобода Мићаловић, Немања Оливерић.

Овом филму ме је првенствено привукла прича, па потом и сарадници, наравно. Такође и то што је у овом мору крими-прича, направљен један романтични филм као својеврстан отклон, као и поруке које филм носи – заједништво, породица, индивидуалне револуције у које и сам верујем. Такође, у филму видимо да када се човек узнесе, па помисли да чврсто стоји, лако му се може десити да падне, а кад падне, јако је важно да изнова и изнова устаје јер то је живот. Важна је самокритика и освешћеност с једне стране, али и са друге заједништво и фамилија – рекао је Виктор Савић, који у филму тумачи лик Стојана Јовановића Цонета.

Цоне се враћа из рата после шест година, када већ у родном му Лесковцу сви мисле да је погинуо. По повратку сазнаје да му је мајка преминула, а вољена девојка се удаје за другог. Без обзира на све непријатности које су га дочекале, он одлучује да настави да прави свој сан и у родном граду покрене фабрику текстилних материјала, која ће засенити све остале на овим просторима. Ипак, различити људи и различите околности доводиће га у ситуације из којих неће бити увек лако изаћи.

Филм је на редовним репертоарима у биоскопима широм Србије, а када можеш да га погледаш у Арени Синеплекс, погледај ОВДЕ.

 

Сања Ђукић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment