Међународна конференција “Омладински споразум о културној партиципацији у Европи”, одржава се 21, 22. и 23. марта у Новом Саду, у СКЦНС Фабрици, у организацији Студентског културног центра Нови Сад и партнерских установа из мреже“Be SpectACTive!”

Међународна конференција о учешћу младих на културној сцени Европе

Конференција се организује у склопу великог пројекта европске сарадње “Be SpectACTive!” – суфинансираног од стране програма Креативна Европа Европске уније – који је фокусиран на укључивање публике у извођачке уметности, кроз уметничке продукције и партиципативне праксе. Конференцију подржавају и Министарство културе и информисања Републике Србије, Фондација „Нови Сад – европска престоница културе“ и пројекат “Perform Europe” који финансира Европска унија. Конференција је и део програма „Будућност Европе“ у склопу Европске престонице културе – Нови Сад 2022, који је посвећен промоцији културе за децу и младе.
Током ова два дана, у Новом Саду ће се окупити учесници из 19 партнерских организација из 15 земаља. Они ће на критички начин преиспитивати стереотипе о младима и омладинској култури, а један од циљева конференције је да инспирише примену иновативних приступа културног учешћа младих, који ће моћи да задовоље потребе нових генерација.
Биће то комбинација радионица, трибина и позоришних представа, а програм обухвата и представљање две представе односно перформанса који су настали у склопу “Be SpectACTive!” програма као и две плесне представе реализоване уз коришћење виртуалне реалности. Неки од панела ће се одржавати у хибридном формату, уживо и онлине.
Анализирајући културу младих, открива се неколико важних трендова: недостатак финансијских, просторних и људских ресурса; недостатак учешћа младих у креирању културних програма; тематски и наративни стереотипи о младима који често нису у складу са њиховим потребама; незаинтересованост већине уметника и доносиоца одлука за културу младих и извесно потцењивање младих; незаинтересованост медија за културу младих.
Наравно, постоје изузетни ентузијасти који подржавају културно учешће младих, али најчешће без икакве системске подршке. Имајући у виду наведено, јасно је да су неопходни нови приступи културној партиципацији младих, поред очигледне потребе за повећањем финансијских средстава, активног укључивања младих у процесе креирања програма и уметности, унапређења тема и наратива, повећања заступљености квалитетне омладинске културе у јавном медијском простору. Такође, потребно је размишљати и креирати нови модел разумевања културе који је у складу са потребама савременог глобалног информационог друштва.
Говорници, модератори и учесници конференције долазе из свих крајева Европе. Они су млади људи, омладински радници, уметници, креатори јавних политика, продуценти и професионалци који раде у областима младих и/или културе и заинтересовани су за тему културне партиципације младих у Европи.
Између осталих, на конферецији учествују: драматуршкиња Миња Богавац, директорка програма УНЕСЦО катедре за културну политику и менаџмент проф. Др Милена Драгичевић Шешић, проф. социјалне антропологије Карл Феиша са Универзитета Помпеу Фабра у Барселони, који је и дугогодишњи сарадник Уједињених нација за омладинске политике, Гвидо Ван Хенгел, холандски писац, предавач и историчар, Марко Пејовић, психолог, психотерапеут, теоретичар уметности и позоришни практичар, члан Групе „Хајде да…“ која се бави радом са осетљивим друштвеним групама…
Поред њих, конференцији ће присуствовати и културни актери из различитих сектора и неколико земаља као што су Удружење Пер.Арт, Жарко Себић, представник The Good People Orchestr представници Nordeus Фондације, Татјана Николић, једна од покретачица Рок кампа за девојчице, млади активни гледаоци Студентског културног центра Нови Сад, представници Европског омладинског форума, Кровне организације младих Србије и представници Фондације Нови Сад – Европска престоница културе.
“Омладински споразум о културној партиципацији у Европи “ је трећа од четири конференције планиране у оквиру “Be SpectACTive!” пројекта. Прва је одржана у француском граду Монпељеу, друга у Сансеполкроу у Италији, а четврта ће бити у Лисабону у Португалу, септембра 2022. Свака од конференција бави се различитим темама које се тичу културне партиципације.
Позоришно-сценски програм, у копродукцији ““Be SpectACTive!” 
“2GETHER/AL(L)ONE – (ON)LINE”
Ова плесна представа снажно наглашава осећај напуштености, иако је сећање на заједништво и даље веома присутно. Истраживање односа између њих двоје води ка откривању нових начина да се промени одсуство. Одсуство које је у садашњим временима све присутније.
Јерка и Вероника су плесачице и веома добре другарице. Вероника често задобија повреде. Иако су веома различите и живе у различитим земљама, људи често не могу да разликују њих две. Они су сличне у одређеним особинама, али тренутно су им животи раздвојени. За Јерку је увек премало Веронике, па је стално у потрази за новим Вероникама. Вероника би могла да опише своје кретање дуготрајном линијом.
Јерка је динамички прилагођавала садржај и реализацију свог наступа актуелној ситуацији са корона вирусом. Тако наставља да тражи онлајн и наставља да проналази своју Веронику. Изнова и изнова, са сваком репризом она проналази другачију Веронику. Празнина нуди платформу за заједничко стварање дуета Јерке Рожник Новак и Веронике.
Концепт и кореографија: Јерка Рожник Новак и Јоханес Рандолф
Извођач: Јерка Рожник Новак
Режија и техничко саветовање: Енија Белак
Продукција: Плесни театар Љубљана
“ASSIMILATE”
Од настанка света људи су се селили са једног места на друго у потрази за идеалним местом за живот. Питамо се кроз ове миграције, шта се дешава са сударом различитих култура и језика? Како они међусобно комуницирају; како ова прилагођавања остављају трајан печат у језику, култури и обичајима; да ли трагати за лепотом или константним конфликтима међу тим нацијама. Ово су главна питања која поставља Assimilate. У перформансу се повезују четири културе: српска, чешка, мађарска и француска, како би се отелотворила лепота различитости кроз разне врсте комуникација које су се смењивале од 19. века до дигиталне ере у којој сада живимо, плеплићући прошлост и садашњост кроз визуру музике и покрета од традиционалног до савременог.
Продукција: АртРитам асоцијација, Нови Сад, Србија
Кореографија: Соња Стојановић
Идејни концепт: Соња Стојановић, Мате Чако и Љубомир Николић
Продуцент: Установа студентски културни центар Нови Сад, Bakelit Multi Art Center Будимпешта (Мађарска), Tanec Praha , Праг (Чешка Република) и ЦНРС (Француска)
Како би се регистровали за учешће на конференцији, кликните на овај линк: https://bit.ly/3IBHiZC.
Рок за пријаве је 15. март 2022.
Радни језик конференције је енглески а превођење неће бити доступно.
ПРОГРАМ:
21. МАРТ
ОД 16.00 I Регистрација учесника/ца и пиће добродошлице

17.00 I СКЦНС Фабрика
Перформанс виртуелне реалности и дискусија: Igor&Moreno – Perform Europe, Aerowaves Ringside
Модераторка: Нађа Божовић (Aerowaves Ringside)

20.30 I СКЦНС Фабрика
Перформанс виртуелне реалности и дискусија: Superfluous – ЕН КНАП Словенија
Модератор: Иван Црнковић

22. МАРТ
10.00 – 10.30 I Официјелно отварање конференције: Обрад Шкрбић, директор СКЦ Нови Сад, Марија Поповић, СКЦ Нови Сад, Giuliana Ciancio and Luca Ricci, представници програма“Be SpectACTive!”.
10.00 – 11.00 I Култура за младе – како професионалци у култури виде потребе младих? Место за културну партиципацију младих у институционалном културном екосистему
Главна говорница: проф. др Милена Драгичевић Шешић, директорка програма УНЕСЦО катедре за културну политику и менаџмент
11.00 – 11.30 I Пауза за чај/кафу
11.30 – 14.00 I Које су културне потребе младих генерација?
Радионицу модерира: Миња Богавац (драматуршкиња, Позориште Рефлектор, Београд), Гвидо Ван Хенгел (писац, предавач и историчар), Ирена Топали (Тирана Европска престоница младих 2022), Марко Пејовић (Група „Хајде да…“, Београд)
14.00 – 15.00 I Пауза за ручак
14.30 – 15.30 I Међународна конференција за новинаре у СКЦНС Фабрика @Галерија СКЦНС
16.00 – 18.00 I У потрази за културном партиципацијом младих – добре праксе партиципативне културе младих у различитим секторима
Панелисти: Активни гледаоци СКЦНС, Фросина Димовска и Далибор Шандор (Удружење Пер.Арт), Татјана Николић (Рок камп за девојчице), Жарко Себић (Оркестар „Добри људи“), представник/ца Нордеус фондације.
Модератори: Giada Calvano (Универзитет у Барселони) у сарадњи са представником/цом Групе активних гледалаца
20.30 – 22.30 И СКЦНС Фабрика
Представа: 2GETHER/AL(L)ONE (Плесни Театер Љубљана, Словенија), копродукција у оквиру Be SpectACTive!

23. МАРТ
10.00 – 11.00 I Нови приступ култури? У каквој култури учествују млади? Антрополошка перспектива
Главни говорник: Carles Feixa (Универзитет Помпеу Фабра у Барселони)
11.00 – 11.30 I Пауза за чај/кафу
11.30 – 13.30 I Медији и нови медији утичу на креирање културних трендова? Радионица и панел дискусија
Панелисти: Јована Глигоријевић (новинарка и активисткиња), Никола Бешлић (Хоћу у позориште), Cristina Cazzola (Organisation Segni d’Infanzia) Ивона Кукић (Radio Active Зеница)
Модератори: Luisella Carnelli (Fondazione Fitzcarraldo) у сарадњи са представником српске групе активних гледалаца
14.00 – 15.00 I Пауза за ручак
15.30 – 17.00 I Здраво Европо!? Културна политика и млади – где су млади у политичкој дебати?! – хибридни формат (онлине/оффлине)
Панелисти: У овој панел дискусији ће учествовати институције ЕУ, мреже ЕУ и националне власти, представници Фондације Нови Сад Европска престоница културе, међу њима: ЕАЦЕА, Европски омладински форум, КОМС, представници националних/регионалних институција, Саветодавно веће за омладину Савета Европе, Аситеж, ЕУНИЦ
Модератори: Giuliana Ciancio (Be SpectACTive!), Emmanuel Negrier (Универзитет у Монпељеу)
17.00 – 18.00 I Закључци конференције и планови за будућност
Ллуис Бонет (Универзитет у Барселони), Luca Ricci (Be SpectACTive!), у сарадњи са представником/цом српске групе активних гледалаца
20.30 – 22.30 И Представа : Assimilate, (SKCNS, Србија), копродукција у оквиру Be SpectACTive!!

Напомена: Говорни програми на Конференцији се дешавају у ОПЕНС омладинском центру док ће представе и међународна конференција за новинаре бити одржане у програмском простору СКЦНС Фабрици.

 

Leave a comment