На Сретење, 15. фебруара 2022. године расписани су парламентарни избори за 3. април 2022. године. Од дана расписивања избора су кренуле изборне радње и изборна кампања. У среду 2. марта у складу са Уставом Републике Србије расписани су и редовни избори за председника. Овај извештај прати парламентарну и председничку кампању и обухвата период од 28. фебруара до 6. марта 2022. године.

КОМС

Осим проглашених изборних листа до недеље 6. марта, пратили смо и оне партије, коалиције или групе грађана које су најавиле учешће на републичким изборима као и проглашене и најављене председничке кандидате/киње.

За разлику од ранијих година, ове године подаци о годиштима кандидата за народне посланике нису доступни. КОМС је упутио отворено писмо свим учесницима избора да нам доставе податке о младим кандидатима и по добијању ових одговора ћемо објављивати податке о структури младих посланика. У овом периоду нису стигли подаци ни за једну изборну листу.

Резиме кампање за период 28. фебруар – 6. март:

Коалиција око СНС-а је 9 пута комуницирала о младима и може се уочити да су кандидати на листи Српске напредне странке и актуелни министри више комуницирали о теми младих него у претходне две недеље. Указивали су на различите теме – смањење незапослености младих и програме Владе Републике Србије усмерене на ту област, политичка партиципација младих, питање одласка/останка младих у земљи и питање младих у војсци. Осим најаве о доношењу новог закона о војном образовању није било других предлога о младима.

Коалиција Уједињени за победу Србије се у посматраном периоду три пута обраћала младима и осврнули су се на проблеме немогућности осамостаљивања младих, као и на проблем одласка младих из Србије и одређених делова Србије. У контексту повећања наталитета, предложено је 10 приоритетних мера породичне политике намењених младим брачним паровима. Нека од мера су конкретне, неке мање конкретне. Додатно, омладина Народне странке кроз објаву на свом Инстаграм профилу објашњава младима на којим ће се све нивоима гласати 3. априла и позива их да се укључе, пославши им поруку да је њихов глас важан.

Српска странка Заветници је у претходној недељи једном комуницирала о младима, указали су на проблем одласка младих из мањих средина, о немогућности запослења и да је неопходно подржати и анимирати младе да живе тамо где су се родили, школовали и где желе да граде своју будућност.

Изборна листа Морамо два пута је комуницирала о темама у вези са младима. Указали су на то да млади одлазе из мањих места зато што не постоје адекватне културне активности и указали су пажњу јавности важности улоге младих у политичким процесима, конкретно у контроли избора и навели да је све мања апатичност и аполитичност младих.

Патриотски блок (Двери и ПОКС) је наставио да говори о младима током треће недеље кампање. Наставили су да потенцирају проблеме са којима се млади суочавају, а фокусирали су се на: образовање, стамбено питање, запошљавање и додатно – увођење војног и цивилног рока. Предложили су промену окружења у којем млади живе побољшавањем њиховог положаја (бесплатно школовање, субвенције за младе привреднике, изградњу студентских кампова), понудивши нешто конкретније политике и мере којима би то и остварили.

Коалиција Социјалдемократска странка-Нова странка-1 од 5 милиона (још увек није проглашена изборна листа) једном је комуницирала о младима. Они су указали на то да млади не учествују у доношењу одлука и да су скрајнути са стране у читавом друштву и указали су на то да је дељење младима по 100 евра пре и после кампање мито и корупција од стране власти, а не инвестирање у младе.

Други политички субјекти нису комуницирали о младима у овом извештајном периоду.

Извештај по појединачним листама:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Заједно можемо све

Квантитативни пресек: Ова коалиција је девет пута комуницирала о младима.

Оквири: Економски, демаграфски, партиципација младих у политици, млади у спорту, војно образовање

Проблеми: Представници коалиције око СНС-а су указали на питање запослености младих и програма Владе који се спроводе или су у плану да почну да се спроводе (Моја прва плата; Гаранције за младе). Говорили су о подацима колико је смањена стопа незапослености код младих, шта држава може да учини да побољша положај младих на тржишту рада, али и о томе да млади данас у Србији имају широк избор послова. Даље, представници коалиције су указали на активно укључивање младих у политички живот и на улагање државе у стварање окружења у коме млади остају, заснивају своје породице и остају у Србији. Поново су из ове коалиције указивали на питање младих у војсци, питање образовања у војсци и Закону о војном образовању. Председница Владе и кандидаткиња за народну посланицу се састала и са омладином градског одбора СНС-а у Београду.

Актери: Комуницирали су министри у Влади Републике Србије: Дарија Кисић Тепавчевић, Вања Удовичић и Небојша Стефановић, председница Владе Ана Брнабић и кандидати са листе за народне посланике: Даница Грујичић, Милица Николић, Крсто Јањушевић, Милош Вучевић и Ђорђе Тодоровић.

Конкретна политика/е, обећања и сл: Потенцијално нови закон о војном образовању.

Закључак: Коалиција око СНС-а је 9 пута комуницирала о младима и може се уочити да су кандидати на листи Српске напредне странке и актуелни министри више комуницирали о теми младих него у претходне две недеље. Указивали су на различите теме – смањење незапослености младих и програме Владе Републике Србије усмерене на ту област, политичка партиципација младих, питање одласка/останка младих у земљи и питање младих у војсци. Осим најаве о доношењу новог закона о војном образовању није било других предлога о младима.

2. Ивица Дачић – премијер Србије

Није било порука које су упућене ка младима.

4. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

Није било порука које су упућене ка младима.

5. Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије (Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, ДЗВМ – ВМДК, Странка Македонаца Србије, Покрет слободних грађана, Удружени синдикати Србије „Слога“, Покрет за преокрет, Покрет Слободна Србија, Влашка странка)
&
Кандидат за председника – Здравко Понош

Квантитативни пресек: Коалиција “Уједињени за победу Србије” се у посматраном периоду три пута обраћала у вези са младима.

Оквири: осамостаљивање младих, подстицање наталитета, изборна партиципација младих, одлазак младих из земље

Проблеми: Из Народне странке су указали на проблем одласка младих из Србије као и на проблем непостојања одговарајућих мера за стимулисање младих да остану у земљи и ту заснују своју породицу. Даље, указали су на проблем одлива младог становништва из Новог Пазара и Санџака.

Актери: Председник Правног савета Народне странке Слободан Доклестић, Омладина Народне странке и Носилац листе „Уједињени за победу Србије“ Мариника Тепић

Конкретна политика/е, обећања и сл: Председник Правног савета Народне странке Слободан Доклестић наводи да је потребно широм земље градити станове солидарности за младе брачне парове који би били доступни за дугорочни закуп или куповину кроз бескаматне стамбене кредите које би одобравала држава. Додатно, напомиње да је за породице са троје и више деце потребно спровести 10 приоритетних мера породичне политике, неке од њих су:
– увођење бенефицираног пензијског стажа за мајке;
– смањење опорезивања зарада за родитеље кроз повећање неопорезивог дела зараде;
– могућност скраћеног радног времена за мајке од 36 часова недељно, при чему би држава плаћала накнаду зараде за часове скраћеног радног времена (два радна дана месечно) у висини просечне зараде у Србији;
– увести забрану прековременог и ноћног рада за мајке, као и предвидети обавезно увећање трајања годишњег одмора за треће дете и свако наредно.

Закључак: Из коалиције Уједињени за победу Србије су се у посматраном периоду осврнули на проблеме немогућности осамостаљивања младих, као и на проблем одласка младих из Србије и одређених делова Србије. У контексту повећања наталитета, предложено је 10 приоритетних мера породичне политике намењених младим брачним паровима. Нека од мера су конкретне, неке мање конкретне. Додатно, омладина Народне странке кроз објаву на свом Инстаграм профилу објашњава младима на којим ће се све нивоима гласати 3. априла и позива их да се укључе, пославши им поруку да је њихов глас важан.

6. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – Српска коалиција НАДА -Национално демократска алтернатива- Демократска странка Србије (ДСС) – За Краљевину Србију (МОНАРХИСТИ ) – Војислав Михаиловић
&
Кандидат за председника – др Милош Јовановић

Није било порука које су упућене ка младима.

7. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – Српска странка Заветници

Квантитативни пресек: Српска странка Заветници се у посматраном периоду једном обраћала у вези са младима.

Оквири: одлазак младих из Севојна (миграције), запослење, будућност младих, партиципација

Проблеми: Заветници су указали на одлазак младих из општине Севојно и наводе да је то поражавајућа статистика. Истакли су да је важно да се подрже младих из мањих места, да се подрже млади да живе тамо где су се родили, школовали и где желе да заснују породице и осмисле своју будућност. Додатно су указали да намеравају да анимирају младе људе из Севојна да се баве проблемима Севојна.

Актери: Милица Ђурђевић Стаменковски, председница Српске странке Заветници и најављена председничка кандидаткиња и Александар Милић, председник ужичког одбора Српске странке Заветници

Конкретна политика/е, обећања и сл: /

Закључак: Српска странка Заветници је у претходној недељи једном комуницирала о младима, указали су на проблем одласка младих из мањих средина, о немогућности запослења и да је неопходно подржати и анимирати младе да живе тамо где су се родили, школовали и где желе да граде своју будућност.

9. МОРАМО – АКЦИЈА – Еколошки устанак – Ћута – Не давимо Београд – Небојша Зеленовић

Квантитативни пресек: Ова изборна листа упутила је две поруке у којој се помињу млади.

Оквири: миграције, култура, политичка партиципација, активизам

Проблеми: Изборна листа Морамо указује на одлазак младих из мањих места у велике градове због недостатка адекватних културних активности. У исто време, позива младе да дигну глас против систематског уништавања заједничких добара у виду центара за културу и против коруптивне политике сваке локалне власти. Они указују и на важност младих у политичким процесима, говорили су о све мањој апатичности и аполитичности младих чему иде у прилог „солидан тренд раста“ пријава младих за контролоре избора у односу на раније.

Актери: Стефан Тасић, млади кандидат за народног посланика и део групе грађана, платформа Солидарност која се обраћала младима из мањих места.

Конкретна политика/е, обећања и сл: /

Закључак: Изборна листа Морамо два пута је комуницирала о темама у вези са младима. Указали су на то да млади одлазе из мањих места зато што не постоје адекватне културне активности. Друга ствар на коју су указали пажњу је важна улога младих у политичким процесима, конкретно у контроли избора и навели да је све мања апатичност и аполитичност младих.

10. СУВЕРЕНИСТИ – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ), МИЛАН СТАМАТОВИЋ (ЗС), ДР ЈОВАНА СТОЈКОВИЋ (ЖЗС)

Није било порука које су упућене ка младима.

11. Босшко Обрадовић – Српски покрет ДВЕРИ – ПОКС – Милос̌ Парандиловиц́ – Патриотски блок за обнову Краљевине Србије

Квантитативни пресек: Патриотски блок се у 3 наврата бавио питањем младих.

Оквири: економски, образовни, стамбени, војни

Проблеми: Патриотски блок је истакао низ потешкоћа са којима се суочавају млади. Указали су на проблеме у вези са стамбеним питањем и похађањем војне и цивилне обуке као део образовања, васпитања и одрастања младих људи. Истакли су као важне проблеме које треба решити и образовни систем (школарине, уџбеници) и препреке које постоје за младе предузетнике.

Актери: Бошко Обрадовић (председик Српског покрета Двери и кандидат за председника Републике) се једини обраћао младима и обраћао се свим младима, али и одређеним групама младих (студентима, младим предузетницима, младима чије стамбено питање није решено).

Конкретна политика/е, обећања и сл: представници Партиотског блока су изнели низ обећања и мера. Предложили су:
– модернизацију и реформу образовног система (потпуно бесплатно школовање и бесплатни уџбеници)
– бесплатне школарине за студенте
– субвенције за младе привреднике
– субвенције за решавање стамбеног питања
– помоћ младима у запошљавању
– праведну стамбену политику
– изградњу студенстких кампуса
– увођење обавезног војног и цивилног рока од 3 месеца

Закључак: Патриотски блок (Двери и ПОКС) је наставио да говори о младима током треће недеље кампање. Наставили су да потенцирају проблеме са којима се млади суочавају, а фокусирали су се на: образовање, стамбено питање, запошљавање и додатно – увођење војног и цивилног рока. Предложили су промену окружења у којем млади живе побољшавањем њиховог положаја (бесплатно школовање, субвенције за младе привреднике, изградњу студентских кампова), понудивши нешто конкретније политике и мере којима би то и остварили.

Коалиција Социјалдемократска странка – Нова странка – 1 од 5 милиона

Квантитативни пресек: У извештајном периоду било је једно обраћање усмерено ка младима од стране коалције “Социјалдемократска странка-Нова странка-1 од 5 милиона”.

Оквири: политичка партиципација, помоћ од 100 евра

Проблеми: Покрет “1 од 5 милиона” је указао на не учествовање младих у доношењу одлука и на то што су млади скрајнути са стране у читавом друштву. Додатно су указали и да је понижавајуће да неко цени младе са 100 евра помоћи и да млада особа са тим не може да инвестира у себе и указали на то да је младима обећано још 100 евра после избора представља мито и корупцију.

Актери: Представник Покрета “1 од 5 милиона” и кандидат за народног посланика, Стефан Новаковић.

Конкретна политика/е, обећања и сл: /

Закључак: Коалиција Социјалдемократска странка-Нова странка-1 од 5 милиона једном је комуницирала о младима. Они су указали на то да млади не учествују у доношењу одлука и да су скрајнути са стране у читавом друштву и указали су на то да је дељење младима по 100 евра пре и после кампање мито и корупција од стране власти, а не инвестирање у младе.

Leave a comment