У Новом Саду, Европској престоници културе, кроз најразличитије врсте уметности током фебруара и марта, у оквиру програмског лука „Сеобе”, преиспитује се тема позитивног утицаја миграција. У том духу, Нови Сад је већ угостио светска имена wорлд мусиц сцене, а сада стиже и свестрани уметник, врхунски интерпретатор и аутор севдалинки, Божо Врећо и познати музичар Един Карамазов. Тренутно један од најуспешнијих и најекстравагантнијих уметника у региону, Божо Врећо и Един Карамазов, наступиће у уторак, 15. марта, у Градској концертној дворани. Концерт ће бити одржан у два термина – у 18 и у 20.30 часова. Божо Врећо је већ учествовао у програму Европске престонице културе у оквиру „Дочека” 2020. године у Синагоги, уз музичку подршку оркестра Камерата Нови Сад, а сада имамо прилику да уживамо у његовом наступу у другачијем амбијенту нове Градске концертне дворане.

Фото: В. Величковић

Уметност која је свима разумљива

Два врхунска уметника, Божо Врећо и Един Карамазов, представиће нови студијски албум на концертима у Новом Саду. Уметник и кантаутор, Божо Врећо, 2020. године је издао албум „Lachirmae у сарадњи са Едином Карамазовим. Током прве сарадње, Божо Врећо и Един Карамазов су се публици представили са 11 песама, које су биле право освежење како за слушаоце wорлд мусиц сцене, тако и за верну публику ова два извођача. Албум је најављен, а потом и отворен првим синглом, обрадом чувене севдалинке „Емина”. На албуму се такође налазе и песме: „Бор садила мома Евгенија”, „Нани нани” (Canción sefardí), „Кад ја пођох на Бембашу” (инстр.), „Сјела ђева покрај мора”, „Кâтибим”, „Си заљубив едно моме”, „Ашик оста’ на те очи”, „Ој, јесенске дуге ноћи”, „Што те нема” и „Дуњалуче, голем ти си”. Осим севдаха, музичар Божо Врећо ужива и у соул музици, као и џезу и блузу, па се тако већ годинама труди да и елементе ових музичких праваца уврсти у своје песме. На почетку своје каријере у оквиру састава „Халка”, Божо је издао два албума „Халка” 2013. године и „О љубави” 2014. године. Своју каријеру наставио је као соло извођач и у своју дискографију уврстио је четири албума: „Мој севдах” (2014), „Пандора“ (2017), „Мелек” (2018), као и већ поменути албум „Lachirmae” (2020), у сарадњи са славним гитаристом Едином Карамазовим. 

Един Карамазов се, поред сарадње са Божом Врећом, може похвалити и сарадњом са Stingom и бројним другим извођачима као што су Elvis Costello, Jordie Savall, Renée Fleming и Стефан Миленковић.

Улазнице су у продаји у целокупној Gigstix продајној мрежи и на сајту gigstix.com. За улазак на концерт неопходан је зелени сертификат или негативан тест на коронавирус, а обавезно је ношење маске током трајања концерта.

У току је и мултимедијални књижевни павиљон „Сеобе душа“ на Новосадском сајму који ће ове недеље угостити Биљу Крстић и Бистрик Оркестра, Antropoceno – музички пројекат двојице чланова чувеног састава Gotan Project, као и чувени немачки састав Original Enigma Voices. Улазнице за све концерте, заинтересовани могу купити на Gigstix продајним местима или онлајн, путем сајта gigstix.com, као и на благајни Новосадског сајма. Организатори моле све посетиоце да носе маске и држе прописану дистанцу. Зелени сертификати нису потребни, а маске ће бити дељене и при уласку на догађаје. Партнер програма „Сеобе душа” је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Програмски лук „Сеобе” један је од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године. Детаљан програм, програмска књига и све информације у вези са догађајима у години титуле Европске престонице културе налазе се на званичном сајту Европске престонице културе novisad2022.rs.

Leave a comment