Original Enigma Voices, Antropoceno – музички пројекат двојице чланова чувеног састава Gotan Project, Биља Крстић и Бистрик оркестар, јапанска уметница Каори Ито, потом Богдан Ранковић и новосадски музички састав „Етнофорија”, као и регионални савремени писци Дамир Каракаш, Дарко Цвијетић и Кристиан Новак стижу у Нови Сад, Европску престоницу културе, у оквиру актуелног програма „Сеобе душа”, на Новосадском сајму

Сеоба душа

Програм „Сеобе душа”, који кроз књижевност, извођачку и визуелну уметност и театар преиспитује позитивни утицај миграција, као део програмског лука „Сеобе”, у оквиру Европске престонице културе, почео је 3. марта и до сада је представио публици писце Румену Бужаровску, Миљенка Јерговића, Дејана Тиага Станковића, паралелно са традиционалним Сајмом књига, али и јапанског кантаутора Miyavi-а, састав Barselona Gipsy balKan Orchestra, изложбу „Сеобе душа – Нови Сад кроз књигу”, чији је носилац Градска библиотека у Новом Саду и која траје све до 13. марта и друге садржаје.

 „Сеобе душа” на Новосадском сајму: https://www.youtube.com/watch?v=2L6lpZwfT2w

На Међународни дан жена наступ добитнице француског Ордена уметности и књижевности – улазнице за наступ у продаји: 1 + 1 гратис

Сутра, 8. марта, у оквиру програма „Сеобе душа” представиће се чувена јапанска плесачица и кореографкиња, Каори Ито, добитница Ордена уметности и књижевности (Ordre des Arts et des Lettres), који додељује француско Министарство културе. Каори Ито стиже уз подршку ЕУ Јапан Феста и Japan Committee и наступа са Богданом Ранковићем и новосадским саставом „Етнофорија” од 20 сати, у Хали 1 Новосадског сајма. Уз купљену улазницу за наступ јапанске плесне уметнице Каори Ито са Богданом Ранковићем и „Етнофоријом” обезбеђена је још једна улазница гратис.

Миграције из угла савремених аутора – стижу Каракаш, Новак и Цвијетић

Већ данас, 7. марта, на програму „Сеобе душа” представиће се савремени регионални писац Дамир Каракаш од 18 часова у Мастер хали Новосадског сајма, један од добитника угледне италијанске књижевне награде „Premio ITAS del Libro di montagna” за роман „Сјећање шуме”, а након тога публика ће имати прилику да погледа представу „Сви смо ми однекуд дошли, а неко и мало раније” удружења „Шмиранти” и уметничког тима из италијанске партнерске организације „Полицардиа Театро”, на челу са редитељем Андреом Моретијем, од 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма. Поред Каракаша, „Сеобе душа” обележиће и долазак добитника бројних књижевних награда, Кристиана Новака и Дарка Цвијетића, чији је роман прошле године био у финалу избора за НИН-ову награду. Они ће се публици представити 9. марта, Новак од 18 сати, а Цвијетић од 19 часова, такође у Мастер хали Новосадског сајма. На истом месту, сценско читање књиге Михаела Мартенса „У пожару светова: Иво Андрић – један европски живот”, које потписује Мухарем Баздуљ, публика ће слушати 8. марта од 16 часова.

Музички програм 10, 12. и 13. марта 

Биља Крстић и Бистрик оркестар наступају у оквиру  „Сеоба душа” 10. марта, док ће Antropoceno – пројекат двојице чланова чувеног састава Gotan Project, Кристофа Милера и Едуарда Макарофа, пионира у уметности спајања традиционалног танга и модерног попа уз електронску музику, бити представљен 12. марта, а увод у њихов наступ биће и перформанс румунске плесне школе „Tango Timisoara”. Добитници више од 100 платинастих награда широм света, Original Enigma Voices, први пут стижу у Нови Сад, где ће у оквиру „Сеоба душа” наступити 13. марта, и то уз градски оркестар Цамерата Нови Сад. Сви концерти почињу у 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма. 

Марокански бенд Chalaban из Мађарске, који долази уз подршку Амбасаде Краљевине Мароко у Србији, наступиће 9. марта у 20 сати, а у оквиру Карневала обредних поворки, 10. марта од 11 сати, биће организован дечији маскенбал, а затим и концерт гостујућих трупа из земље и иностранства, 11. марта од 18 сати. 

Улазнице за све концерте, осим за наступ бенда Chalaban где је улаз слободан, заинтересовани могу купити на продајним местима Gigstix-а или онлајн, путем сајта gigstix.com, као и на улазу Новосадског сајма. Организатори моле све посетиоце да носе маске и држе прописану дистанцу. Зелени сертификати нису потребни, а маске ће бити дељене и при уласку на догађаје.

Партнер програма „Сеобе душа” је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније „Глобос” осигурање и „Дијамант” ДОО. Програмски лук „Сеобе” један је од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године. Детаљан програм, програмска књига и све информације у вези са догађајима у години титуле Европске престонице културе налазе се на сајту пројекта  novisad2022.rs.

Leave a comment