На међународни дан жена и девојака у науци који се сваке године обележава на данашњи дан, компанија L’Oréal заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Националном Комисијом за УНЕСЦО, позива младе научнице да конкуришу за Националне стипендије у оквиру светски познатог програма L’Oréal – UNESCO “За жене у науци” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science).

 

Да ли сте заинтересовани за стипендију?

Конкурс за 2022. годину је у току и пријаве су отворене до 15. априла ове године, а намењен је научницама које се баве научно-истраживачким радом у области природних наука, имају до 35 година и уписане или завршене докторске студије.

Пријаве се подносе електронским путем, а на веб сајту www.zeneunauci.co.rs могуће је наћи више информација о самом програму и начину пријављивања, укључујући и пријавни формулар и општа правила конкурса за 2022. годину.

У оквиру дванаестог циклуса овог програма у Србији, најталентованијим младим научницама биће додељене три стипендије, свака у износу од по пет хиљада евра у динарској противвредности. Националне стипендије „За жене у науци“ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији.

„У Србији, жене истраживачи чине око 52 одсто популације истраживача, што је далеко више од европског просека, и чињеница која све партнере у овом пројекту мотивише да наставимо са подршком талентованим и посвећеним женама које својим истраживањима и научним достигнућима мењају свет у коме живимо. Током претходних 11 година уверили смо се да је програм „За жене у науци“ постао својеврстан извор мотивације, подршке и инспирације женама у области науке, и радујемо се новом циклусу програма и будућим стипендисткињама које ће се придружити нашој заједници изванредних научница. “ – истакла је Вања Панајотова (Ванyа Панаyотова), генерална директорка Л’Орéала Адриа-Балкан

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. У Србији се у оквиру ове иницијативе већ једанаест година, у партнерству Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСЦО-м, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније L’Oréal Балкан, награђују најбоље младе научнице. Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима су до сада додељене 32 стипендије, у укупном износу од готово 20 милиона динара.

Рок за пријаву је 15.4. 2022. године. 

Извор: Стартуј 

 

Leave a comment