Уметници који су и сами у једном моменту свог живота емигрирали сада на новој изложби у Новом Саду кроз своја дела тумаче миграције и то као део актуелног програмског лука „Сеобе“, којим се наставља низ културних догађаја у оквиру пројекта Европске престонице културе. Изложба „Повежи, обележи“ у организацији Савеза удружења ликовних уметника Војводине, која је отворена синоћ, у простору СУЛУВ-а, повезала је уметнике из иностранства са локалном новосадском сценом, који су претходних месеци заједно стварали и радили и уз то на примеру приказала сјајну сарадњу Аустријског културног форума и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“. 

Миграције из угла уметника

„Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе сарађује са Аустријским културним форумом од почетка свог оснивања. У припремном периоду Аустријски културни форум је подржавао наше пројекте претежно кроз програм „Уметник у гостима“ и кроз програмски лук „Калеидоскоп културе”. У години титуле сарађујемо на 17 пројеката у различитим луковима, а „Повежи, обележи“ је један од њих. То је и први пројекат сарадње СУЛУВ-а и Аустријског културног форума и врло нам је драго што смо поспешили ово интерсекторско успешно умрежавање”, истакла је програмска директорка Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Сара Вулетић.

„Ова изложба је од посебног значаја јер представља умрежавање уметника, што је један од наших циљева и у овом конкретном случају, не само уметника из Аустрије и Србије већ уметника из различитих земаља, и такву сарадњу планирамо да подржавамо током целе године титуле, али и ван ње. Радујемо се сарадњи и драго нам је што смо нашли партнера као што је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, рекао је директор Аустијског културног форума, Адријен Фајкс.

Концепт и тема пројекта „Повежи, обележи“ почивају на термину „избрисани“, којим се реферише на деведесете године 20. века и различите видове дискриминације. Овим термином обухваћени су различити репресивни поступци, дискриминација на основу етничке, верске, полне, узрасне, расне, економске и друге припадности. У том смислу тематски оквир пројекта паралелно говори о изгубљеним идентитетима и изгубљеним генерацијама које су изгубиле домовину, место боравка, запослење, имовину, држављанство, лични и социјални интегритет, којима су закинута основна људска права.

„Нас дванаесторо уметника из различитих делова света радило је на овом пројекту. За мене је било врло интересантно како уметници овде раде, јер имају слободу да кроз своју уметност, испоље оно што осећају, имају простора да реагују на реалност, што је другачије у односу на централну Европу. Када је реч о мом раду, нови идентитети, нове структуре идентитета, представљају почетак моје приче која креће деведестих година када сам у Аустрији маркиран као гастербајтерски син“, рекао је уметник Игор Фридрих Петковић.

Изложба ће трајати до 4. марта у просторијама СУЛУВ-а, као и у Малом линковном салону Културног центра Новог Сада.

Пројекат је започет 2020. године јавним дискусијама уметника из Србије, Хрватске, Словеније и Аустрије, а крајњи резултат је изложба „Повежи, обележи“. Учесници на изложби: Владимир Фрелих, Драган Матић, Арјан Прегл, Данијел Бабић, Селман Тртовац, Игор Фриедрицх Петковић, Марјам Мохмади (Maryam Mohammadi), Самсон Огиамиен (Samson Ogiamien), Ариф Криезиу (Arif Kryeziu), Мавиеад Ал Карам (Mawiead Al Karam), Зое Гуглиелми (Zoë Guglielmi), кустос-рецензент: Саша Јањић.

Пројекат је уврштен у апликациону књигу Европске престонице културе, а подржали су га и Фондација за отворено друштво Србија и Градска управа за културу Града Новог Сада. Детаљан програм, програмску књигу и све информације везане за догађаје у години титуле Европске престонице културе налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs. 

  

 

Leave a comment