50. Међународни филмски фестивал ФЕСТ биће одржан у биоскопу Арена Синеплекс од 27 . фебруара до 7. марта. Новосађани ће и ове године имати прилику да уживају у главном програму ФЕСТ-а који обилује најбољим филмским остварењима из претходне године и филмовима који су вишеструко награђивани на престижним светским филмским фестивалима.

Међународни филмски фестивал – ФЕСТ у овој години доживљава своје јубиларно 50. издање под слоганом Нови храбри свет који представља игру речима у односу на слоган првог ФЕСТ-а одржаног 1971. године који је гласио “Храбри нови свет“. Међу ауторима чији се филмови приказују на 50. ФЕСТ-у су: Меги Джиленхал, Пол Томас Андерсон, Стефан Арсенијевић, Одри Диван, Милош Пушић, Шон Пен, Кенет Брана и многи други стари знанци и нови ствараоци по чијим ћемо филмовима памтити ову сезону.

Филмови ће бити приказани у сали број 5 и сали број 2 у терминима од 19 х и 21:30 х, а новосадска публика ће имати прилику да присуствује свечаним премијерама филмова ,,Хероји радничке класе”, Милоша Пушића и ,,Хоћу мужа” у којем главну улогу тумачи Милош Биковић, те нас 5. и 6. марта од 21:30х очекују и гости, односно филмске екипе наведених филмова.

Улазнице за ФЕСТ по цени од 500 динара у продаји су на благајнама биоскопа Арена Синеплекс.

На отварању 50. ФЕСТ-а 27. фебруара биће приказан филм ,,Страхиња Бановић”, редитеља Стефана Арсенијевића. На ФЕСТ-у ће бити приказани филмови који су освојили главне награде на два најзначајнијиа светска фестивала у Кану и Венецији прошле године – филм ТИТАН, редитељке Жулије Дукорно, који је добитник Златне палме у Кану и филм ДОГАЂАЈ, редитељке Одри Диван, који је освојио награду Златни лав за најбољи филм на 78. Филмском фестивалу у Венецији.

Нови руски филм Милоша Биковића ,,Хоћу мужа” имаће новосадску премијеру 6. марта у 21:30х у Арени Синеплекс. Наш прослављени глумац Милош Биковић, који ће председавати жиријем Главног такмичарског програма ФЕСТ-а, у овом остварењу тумачи главну улогу, а такође је и један од продуцената. Филм је режирала Соња Карпуњина, филмска редитељка, глумица и сценаристкиња из Русије. У овој романтичној комедији публика ће упознати новинарку Љубу којој се све у животу одвија по плану: ради као водитељка на телевизији и има успешног и богатог вереника. Али тај план почиње да се руши када Љубин мобилни престане да ради па она затражи да обави позив са телефона случајног пролазника. То је Сергеј, чији је живот до тада такође протицао мирно и одмерено. Овај сусрет ће покренути серију догађаја који ће у потпуности променити Љубин и Сергејев живот, а и њих саме.

Филм Милоша Пушића ,,Хероји радничке класе” са Јасном Ђуричић и Борисом Исаковићем у главним улогама, биће премијерно представљен Новосађанима 5. марта у 21:30 х уз долазак дела ауторске и глумачке екипе. У средишту радње филма је Лидија која ради за контроверзног грађевинског инвеститора. Задатак јој је да контролише групу грађевинских радника на новоотвореном градилишту. Радници су незадовољни својим положајем и покушавају да се изборе за своја права. Ситуација се компликује а борба за радничка права постаје борба за живот и смрт. Лидија мора да се определи на чијој је страни.

На овогодишњем 50. ФЕСТ-у публика ће имати прилику да погледа три филма која су номинована за престижну награду Оскар у разичитим категоријама. Филм ,,Белфаст”, за који је сценарио и режију потписао Кенет Брана, номинован је у категорији за најбољи филм, режију , оригинални сценарио, споредну мушку улогу (Кијеран Хиндс) и споредну женску (Џуди Денч), а филму ,,Пица од сладића” који је режирао Пол Томас Андерсон, припале су номинације за најбољу режију, најбољи филм и најбољи оригинални сценарио.

У остварењу ,,Мрачна кћи” које је режирала Меги Џиленхал, за најбољу женску улогу номинована је Оливија Колман, а за споредну женску улогу Џеси Бакли.

Традиционално, одређени филмови могу се погледати само на ФЕСТ-у и неће бити приказивани касније у биоскопима. На овогодишњем 50. ФЕСТ-у издвајају се значајни наслови чије ће приказивање бити приређено искључиво на пројекцијама у оквиру фестивала. Међу насловима који се могу погледати само на ФЕСТ-у наћи ће се: ,,Пица од сладића”, ,,Дан мајке”, драма која долази из Велике Британије, приказана на фестивалу у Кану у којој запажене улоге тумаче Оливиа Колман, Колин Фирт и Гленда Џексон, америчка драма “Џокеј” која је овенчана наградама на фестивалима, међу којима су специјално признање жирија за глуму (Клифтон Колинс млађи) на Санденс фестивалу и Специјално признање на фестивалу у Цириху.

 

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment