Влашић је планина која се налази у средишњем делу Босне и Херцеговине. Уздиже се на стрмом подручју Травника.

Планина Влашић је идеална ако волите природу, добру храну и да скијате. На Влашићу можете дегустирати један од најбољих аутохтоних сирева, травнички (влашички) овчји сир. Простиру се мирисна поља и у летњем периоду делују лековито и опуштајуће, пун ужитак ћете имати уз влашки чај.

Ако желите да научите да скијате ова опција је идеална дестинација за почетнике. Приступачни и благи терени где можете уз инструктора за кратко време научити скијате или бордате.

Позната је узречица, ,,Ако мрзите зиму дођите на Влашић” јер Влашић зими није хладан, приступачан је и савладив. Влашић одише топлином и гостопримством уз мали број олујних и велики број сунчаних дана. Туризам је развијен – о томе сведочи већи број апартмана, хотела, пансиона и викендица. Скијалишту можете да приступите директно из смештаја.

Ова планина је богата речицама, а најпознатија је Угар са водопадима. Честа је промена годишњих доба у једном дану и квалитет ваздуха утиче на крвну слику. Богата је шумама, пашњацима и бројним изворима. Влашић је планина која је повољна туристичка дестинација са разним понудама и има за сваког понешто. Зима је једно оличење бајке, где преовлађује бела боја, тиха и чиста нетакнута природа!

Посетите планину Влашић и доживите вашу зимску бајку!

Текст и фото: Марија Ердељи

Leave a comment