Конкурс за филмове на 20. Међународном филмском фестивалу „Ухвати филм“, који обухвата пројекције домаћих и иностраних краткометражних филмова на тему инвалидности, отворен је до 15. априла 2022. године.

Ухвати филм

Пријављени филмови морају одговарати теми инвалидности (осим за ауторе који су особе са инвалидитетом, за које је тема слободна), бити трајања до 30 минута, имати најмање ДВД квалитет и титл на српском/хрватском/босанском или енглеском језику.
Филмови се достављају поштом на диску/УСБу (у 1 примерку) или путем интернета (festhome ili clickforfestivals, filmfreeway, youtube, wetransfer, vimeo..). Уз филм обавезно на мејл uhvatifilm@gmail.com доставити попуњен пријавни формулар, биографију аутора, две фотографије из филма, дијалог листу у срт формату и трејлер (уколико постоји). Све детаљне информације у вези са конкурсом могу се пронаћи на линку или у директном контакту са организаторима путем мејла uhvatifilm@gmail.com.
Ухвати филм једини је регионални филмски фестивал о инвалидности. Већ 20. годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнаса, од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Удруге Спирит, а од 2017. у Бањој Луци под вођством Хуманитарне организације Партнер и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице. Селектовани филмови биће приказани на 20. Филмском фестивалу Ухвати филм у Новом Саду и улазе у ужи избор за приказивање у Бањалуци, Ријеци и Котору, али и у оквиру Филмских каравана – пројекција изабраних филмова у градовима Србије и Хрватске.
Филмски фестивал Ухвати филм одржава се широм региона са јединственим циљем: информисања јавности о животу, активностима, правима и достигнућима особа са инвалидитетом, чиме се утиче на промене у ставовима људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота.
Овогодишњи 20. Ухвати филм део је и званичног програма Нови Сад – Европска престоница културе.

 

Leave a comment