Замислите сцену, долазак на оперу, узимате програм, седате у највећу позоришну салу на Балкану, и почиње опера. Сасвим редовно вече у Српском народном позоришту. Али синоћно искуство било је све сем уобичајено.

Да ли волиш оперу?

Публика је села, увертира у Вердијеву оперу Травијата је почела под диригентском палицом маестра Микице Јевтића и свега десетак минута од почетка, са првим тактовима чувене арије Здравица, у сали су се упалила светла и у њу су, свечано обучени, ушли ђаци Средње школе “Светозар Милетић”у Новом Саду и послужили публику вином.

“Ми дубоко верујемо да је одлазак на оперу, а и генерално у позориште, искуство. Тиме се водимо последње четири године, а то не манифестујемо увек на исти начин. Али ако можемо да стојимо на сцени и певамо о вину и срећи, онда ту срећу желимо да поделимо и са онима који је нама доносе, а то је наша позоришна публика. Синоћно извођење Травијете била је стога прилика да заједно наздравимо”, прича управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Шок, па одушевљење, у свега неколико минута трајања Здравице у изведби оперског ансамбла и гостујућег солисте из Мексика, ђаци, као конобари на пракси, кретали су између редова, док је публика махала и наздрављала.

Велики број карата публици је поклонила компанија Идеа, која је у години, кад је култура у фокусу новосадских дешавања, партнер најстаријег националног театра. Идеа је покренула кампању “Овај град свира” показујући још једном да верује у идеју да је култура оплемењујући начин живота.

Често спомињана као најпознатија Вердијева опера, Травијата је уједно и опера са којом је 1947. године званично и формално основана Опера Српског народног позоришта као засебна уметничка јединица.

Компонована је 1853. године, и припада композиторовој популарној триологији, у којој Верди ликове приказује на различите начине.

Leave a comment