Добитник прве награде на светској изложби ЕКСПО’67 још као студент сада већ давне 1967. године, носилац титуле витеза Реда уметности и књижевности, коју му је Француска влада доделила 1987. године, Јан Зоричак, представиће своје скулптура од стакла у оквиру изложбе под називом „NOUBLIONPATOU/НЕ ЗАБОРАВИМО“ у Културној станици Свилара од петка, 18. фебруара.

Скулптура Јана Зоричака -фото Б. Лачарак

Јан Зоричак, као један од најпознатијих и најцењенијих словачких уметника, добитник је бројних престижних награда, а његова дела налазе се у уметничким збиркама широм света, у Француској, Немачкој, Белгији, Данској, Шпанији, Финској, Аустралији, Јапану, Чилеу, Канади, САД, Швајцарској, Чешкој и Словачкој.

Поставка под називом „NOUBLIONPATOU/НЕ ЗАБОРАВИМО“ обухвата неколико тематских целина. Његов главни извор инспирације је универзум, који га је фасцинирао од младости и увек је покушавао немогуће – приказати га у малој стакленој скулптури, изазвати илузију бесконачности. У неким новијим скулптурама, осим универзума приказује и људска бића.

Зоричак је ту истовремено симболичан и критичан, а у поставци која ће бити у Културној станици Свилара, биће приказан његов осврт на тежак период деведесетих на овим просторима и односе великих сила према томе. 

Изложбом уметничког стакла Јана Зоричака Амбасада Словачке Републике у Београду даје свој допринос и подршку пројекту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Изложба, коју је припремила Амбасада Словачке Републике у Србији, биће отворена до 3. марта 2022. године, а за посетиоце ће до тада бити доступна сваког радног дана и викендом, у периоду од 10 до 20 часова. 

У Новом Саду током фебруара и марта биће истовремено готово 20 изложби, од европских мајстора сликарства до најбољих фотографа на свету, од музејских до приватних колекција, кроз различите облике визуелне уметности од слика преко јарбола до фотографија и све то у неким од најзначајнијих културних институција у граду, као и на отвореном. 

Више детаља о програмима Европске престонице културе, можете пронаћи на сајту: novisad2022.rs

Leave a comment