Велика светска и домаћа имена world music сцене стижу у Нови Сад, а већина ће први пут наступати у Србији и то у овогодишњој Европској престоници културе. Original Enigma Voices, један од најпознатијих немачких музичких пројеката, потом Antropoceno, пројекат чланова чувеног француско-аргентинског састава Gotan Project, Barselona Gipsy balKan Orchestra, синоним за богатство различитости, затим јапански гитариста и кантаутор Miyavi, композитор и пијаниста Васил Хаџиманов, краљ севдалинки Божо Врећо, представница традиционалне и етно музичке сцене, Биља Крстић и Бистрик Оркестра, само су нека од великих имена која ћемо ускоро чути у оквиру „Сеоба”, новог програмског лука Европске престонице културе.

Сеобе душа

Сви они су, уз бројне друге уметнике, окупљени око једне теме – позитивног утицаја миграција као уметничке, у овом случају музичке, инспирације, што је и главни фокус другог програмског лука „Сеобе”, којим се наставља низ културних догађаја у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Звезде world music жанра на мултимедијалном павиљону књижевности  

Посебна програмска целина у оквиру „Сеоба” биће мултимедијални књижевни павиљон „Сеобе душа”, смештен на Новосадском сајму, од 3. до 13. марта. Јединствени павиљон у овом делу Европе угостиће, поред најактуелнијих савремених регионалних писаца, звезде world music жанра. 

Добитници више од 100 платинастих награда широм света, Original Enigma Voices први пут стижу у Нови Сад, где ће у оквиру „Сеоба душа” наступити 13. марта и то уз градски оркестар Камерата Нови Сад. Добитници награде за најпопуларнијег немачког извођача, већ након првих издања почетком деведесетих година, утицали су на постављање новог музичког правца, који се често назива „енигматична музика”. Дан раније, 12. марта, у Хали Новосадског сајма, двојица чланова чувеног састава Gotan Project, пионира у уметности спајања традиционалног танга и модерног попа уз електронску музику, представљају музички пројекат Antropoceno. Christoph H. Müller и Eduardo Makaroff кроз пројекат Antropoceno повезују музику и науку, са посебним акцентом на климатске промене. Недељу дана раније, 6. марта, стижу прави представници онога што подразумева богатство различитости. Чланови бенда и сами потичу из различитих крајева света и спајају џез, ромску, клезмер и друге музичке жанрове. У питању је Barcelona Gipsy balKan Orchestra, састав чија изведба чувене ромске песме „Ђелем, ђелем” има више од 10 милиона прегледа на Јутјуб платформи. Програм „Сеобе душа” ће 3. марта отворити јапански гитариста, кантаутор и продуцент препознатљив по специфичном стилу свирања, Miyavi, уз подршку ЕУ Јапан Феста и Japan Committee. Домаћа имена world music жанра, која ће употпунити „Сеобе душа”, јесу Биља Крстић и Бистрик Oркестра, препознатљиви по звуку традиционалне музике, чији је концерт 10. марта, док ће 8. марта свирати Богдан Ранковић и новосадски музички састав „Етнофорија”, уз пратњу чувене јапанске плесачице и кореографкиње, Каори Ито. Партнер програма „Сеобе душа” је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније „Глобос осигурање” и „Дијамант” ДОО.

Пре свих, већ 18. фебруара у Градској концертној дворани, композитор и један од најзначајнијих представника џез сцене у Србији, али и шире, Васил Хаџиманов, наступиће са својим бендом, а на истој локацији, 15. марта, Новосађани ће уживати у концерту краља севдалинки, Божа Врећа

Продаја улазница почиње сутра

Улазнице за све концерте у оквиру програмске целине „Сеобе душа” биће у продаји од сутра, 15. фебруара, на продајним местима Gigstix-а или онлајн, путем њиховог сајта gigstix.com, као и на благајни Новосадског сајма. Улазнице за концерт Васила Хаџиманова већ су доступне на продајним местима Gigstix-а или онлајн путем њиховог сајта gigstix.com, док ће за наступ Божа Врећа улазнице бити ускоро у продаји. 

Програмски лук „Сеобе” обухвата више од 300 културних догађаја и активности, на којима ће се представити око 130 уметника, од чега готово 90 европских. Током целог фебруара и марта, у Новом Саду биће актуелно готово 20 изложби, од чега је чак осам о историји града, а уз то се реализује скоро 10 представа, око 30 концерата, 40 радионица и бројних других садржаја. 

Више детаља о програмима Европске престонице културе можете пронаћи на сајту: novisad2022.rs.

Leave a comment