Нови Сад, као овогодишња Европска престоница културе, добиће нови уметнички простор, галерију на отвореном и то на првом платоу у Европи посвећеном пиониру електронске музике – Митру Суботићу Суби. Тај простор, легатски пројекат Европске престонице културе, који Новом Саду, a пре свега његовим уметницима, остаје и након године титуле, подразумева постављање 49 јарбола и 49 уметничких застава у делу парка који је од 2012. године Субин плато, где се налази спомен-плоча са именом тог познатог новосадског композитора и продуцента.

Нови Сад: Прва галерија на отвореном посвећена пиониру електронске музике

У наредном периоду почеће радови на уређењу тог новог уметничког простора, где ће управо у току различитих програмских активности пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” бити укључени локални, али и европски и светски визуелни уметници. Прва програмска активност на тој локацији планирана је већ у другој половини фебруара, у оквиру актуелног програмског лука „Сеобе”, којим се наставља низ културних догађаја у оквиру Европске престонице културе. У питању је изложба „Миграрт”, замишљена као сарадња шест градова који су већ понели или ће понети титулу Европске престонице културе у 2022. години, а која ће преиспитати актуелне економске, социјалне и политичке миграције у Европи, односно у земљама из којих уметници долазе. 

Пројекат је део апликационе књиге из 2016. године са којом се Нови Сад кандидовао за Европску престоницу културе, а имплементира га галерија „БелАрт” која је уметнички концепт овог простора израдила на основу архитектонско-урбанистичке идеје уређења Лиманског парка, потекле од стране архитекте Саве Форкапића, 2005. године.

У знак сећања на Митра Суботића Субу (Rex Illusivi), поред поставке галерије на отвореном, биће реализован и јавни конкурс за идејно решење и поставку скулптуре у знак сећања на овог уметника, која ће бити постављена у овом делу Лиманског парка, као заједничка иницијатива Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” и Фондације „Митар Суботић Суба”.

Поред програмског лука „Сеобе”, очекују се још три изложбене поставке и то у следећим програмским луковима: „Будућност Европе”, „Тврђава мира” и „Калеидоскоп културе”, док ће програмски лук „Друга? Европа”, обухватити и поставку савремене скулптуре посвећене Субином космополитском духу, али и друге садржаје попут изложбе „Суба соба” и римејка његове композиције и музичке инсталације у копродукцији са Гораном Вејводом: The Dreambird.

Митар Суботић Суба био је један од највећих и најпризнатијих музичких продуцената и пионир електронске музике у старој Југославији, али и Латинској Америци. Компоновао је музику за филмове, позоришне представе, балет, телевизијске емисије, рекламе, шпице за Радио Нови Сад. Добитник је награде УНЕСКО фонда за промоцију културе. Сарађивао је са многим значајним именима, попут Милана Младеновића, Марине Перазић, Масима Савића, групе Хаустор, Ла Страда, Бебел Жилберто, Жоао Донато и других.

Leave a comment