И док корачамо ка будућности коју обележава научни и технолошки развој, треба да будемо свесни да је тај пут непотпун без подједнаког учешћа жена у научним круговима. Међународни дан девојака и жена у науци обележава се сваке године 11. фебруара с циљем да се подрже изванредне жене истраживачице које својим достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва, али и како би се што више жена и девојака подстакло да своје каријере бира и развија у науци.

Жене у науци

Управо о томе говоримо током онлајн предавања “Вештине које су потребне младим научницама ван академске клупе”, које организује ЕУ инфо Кутак Ниш у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Нишу у петак, 11. фебруара од 13h.
Своја искуства о овим темама и о томе како лакше трасирати пут у науци, одакле почети и које алате користити, са учесницима предавања поделиће Јелена Матејић са Природно-математичког факултета у Нишу.
Иако се последњих година ситуација мења, подаци показују да девојке и даље мање бирају студије у области науке, технологије, инжењерства и математике (СТЕМ). Да би жене добиле равноправан простор у некадашњим “мушким” занимањима, потребно је време, али су им потребне и неке додатне вештине и знања.
Зашто одабрати и како остварити свој пун потенцијал у СТЕМ областима? Шта све треба знати ван наставних садржаја, било елементарних или оних најкомплекснијих? Које су препреке, а које развојне могућности за девојке и жене у науци? Како да као младе научнице немате утисак да сте препуштене саме себи?

О предавачу: Јелена Матејић је асистент на Департману за рачунарске науке ПМФ-а у Нишу, где је и студент докторских студија. Ужива у позиву предавача и раду са студентима. Радо учествује у ИТ радионицама, пројектима и догађајима, где се највише радује новим познанствима и размени знања и искустава.

Равноправност у науци подразумева веће учешће жена у доношењу одлука, уједначенији однос оба пола у научним истраживачким тимовима и уклјучивање родног аспекта у научна истраживања.
Предавање се организује посредством Зоом платформе. Заинтересовани за праћење треба да се пријаве попуњавањем пријавне форме. Догађај ће бити емитован уживо и на фб страници ЕУ инфо кутка Ниш.

Leave a comment