У недељу, 6. фебруара, на сцени Гимназије Лаза Костић изведена је премијера представе “Жизела“, настале по идеји Јелене Стефаноске, у продукцији Пер Арт организације. 

,,Жизела”

Као да ме неко дозива у сну, благим гласом.
Као да ме ветар носи.
Руке су ми се покренуле.
То је мој осећај када се поново родим,
И да будем иста
Иста као што сам некад била
Иста Јелена
И да је моје срце на месту.

Представа се заснива на идеји Јелене Стефаноске да кроз савремени плес изведе своје тумачење трагичног лика Жизеле из истоименог балета. Јелена кроз плес испитује сличности и разлике између Жизелиног и свог живота, у друштву у којем постоје строга правила која онемогућавају појединца да живи живот достојанствено и сретно.

Представа има три дела од којих сваки почива на различитим отплесаним, написаним и испричаним садржајима које је Јелена предложила током проба, као описе и упризорења Жизелиних и сопствених осећања и телесних стања – оних које Јелена издваја као битне људске вредности, као што су искреност, оданост и праштање, али и оних које доносе задовољство, радост и смисао живљења, као што су повезаност са природом, страст за личним (уметничким) изражавањем, потреба да се воли и буде вољен и поврх свега осећај достојанства у свему што чини наше животе.

Представу смо заједно градили користећи Јеленине приче, песме, цртеже, исечке из часописа, њену омиљену популарну музику и омиљене делове музике из балета, као и њена снажна плесна извођења. Као Јеленини дугогодишњи сарадници, пратили смо њене предлоге, жеље,
осећања и потребе и нудили уметничке предлоге, стварали услове и омогућавали сарадњу која је подржала Јелену као плесну уметницу да оствари своју идеју.

Идеја: Јелена Стефаноска
Одабир мотива из либрета, музике и кореографије балета “Жизела”: Јелена Стефаноска
Прича и песма: Јелена Стефаноска
Уметничко вођство: Јелена Стефаноска, Саша Асентић
Уметничка сарадња: Оливера Ковачевић Црњански
Кореографија: Јелена Стефаноска, Јелена Алемпијевић, Весна Пашћановић,
Оливера Ковачевић Црњански
Изводе: Јелена Стефаноска, Саша Асентић
Дизајн светла: Ања Секулић
Видео: Паулина Станко
Музичка импровизација у трећем делу представе: Дуња Црњански
Сарадња на вокалном извођењу изворних песама: Мирјана Раић Тепић
Звук: Растко Илић
Камера: Ана Лагатор
Брига о приступачности: Оливера Ковачевић Цњански, Наташа Мурге Савић, Саша Асентић
Извршна продукција: Наташа Мурге Савић, Саша Асентић
Продукција: Пер.Арт
Партнери: ШОСО Милан Петровић са домом ученика, Академија уметности Нови Сад
Подршка: Europe Beyond Access – пројекат суфинансиран средствима програма Креативна Европа Европске Уније, Град Нови Сад, Ерсте банка

Захваљујемо се: Марини Сремац, Александри Ковачевић, Александру Ашуру), Фросини Димовској, Јели Ковачевић, Наталији Родић, Меланији Терзин, Мири Исаков, Гимназији „Светозар Марковић”, Гимназији “Лаза Костић”, НС Плакату, Стejџ денс студију, Студентском културном центру Нови Сад, Нели Милутиновић, Стефану Ђурићу, Горици Бјелић Добросављевић, Звонимиру Дитриху, Виолети Страхињевић, Властимиру Недељковићу.

 

Текст: ПерАрт

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment