Истраживање о извештавању омладинских медија о младима у Србији

Кровна организација младих Србије (КОМС) представила је у четвртак извештајМлади у медијском огледалу“. Ова организација од 2017. године анализира садржаје о младима које пласирају омладински медији. Током 2021. године посматран је садржај објављен у периоду од 01. јануара до 30 септембра.

Анализа током претходне године односила се на омладински активизам, вакцинацију и ментално здравље младих. У истраживачки корпус ушло је осам медија: O radio, Youth Vibes, Zoomer, Mingl, Noizz, Megafon, Vice и наш портал Омладинске новине.

Омладински медији су, у односу на мејнстрим медије, приказане у позитивном контексту с обзиром на садржаје црне хронике и садржај који није својствен етичком кодексу и чији фокус окупира црна хроника, а који преовладава у мејнстрим медијима. Овакав садржај у мејнстрим медијима окарактерисан је као сензибилнији приликом извештавања о младима. О другим важним закључцима везаним за мејнстрим медије прочитај ОВДЕ

Омладински радио уживао је највише позитивних оцена као медиј са примерима добре праксе, професионалног приступа овим темама и широког опсега мултимедијалих садржаја.

Садржај нашег медија добио је позитивне оцене за интервјуе са омладинским активистима, волонтерима, као и за добар приступ теми менталног здравља младих.

У Омладинским новинама уочљиво је да је једна новинарка, у овом случају Анђела Андријевић, посвећена темама од важности за очување менталног здравља. Питања су професионално постављена, а одговори су кратки, написани у стилу разумљивом широј публици. Оно што вреди истаћи јесу интервјуи са младим активистима кроз које се публици даје добар увид у живот младих који се баве активизмом и волонтирањем. Међу њима је интервју са оснивачем фондације „1%” Милошем Пешићем која се бави финансијском подршком младих талентованих људи из наше земље; затим, интервју са докторком медицине, педијатријском сестром и волонтерком из Новог Сада Бранком Цветановић, те интервјуи са активисткињом и новинарком Омладинског радија Јеленом Божић и активистом Михајлом Матковићем, чланом Савета за младе Владе Републике Србије. 

Сви анализирани портали су се у оквиру ове теме највише бавили темама анксиозности, депресије и превенције самоубиства. Консултовање научне литературе примећено је једино на порталу О радија, док се Зумер издвојио по томе што је у односу на друге портале већу пажњу посветио односу секса и менталног здравља. Портал Јут вајбс је извештавао кроз лична искуства, док на порталу Ноиз, као што је случај и на нашем порталу, једна новинарка (Милана Петковић) систематично прати ову тему и пише о њој.

МЛАДИ И ВАКЦИНАЦИЈА

Осим менталног здравља, у истраживању су анализиране и теме о вакцинацији, о чему је у посматраном периоду наш портал извештавао врло сажето. Портал Мегафон о овој теми извештавао је кроз текстове о одзиву младих на имунизацију, док се Ноиз издвојио по томе што је у извештавањима на ову тему изашао из стандардних оквира. По ниову професионализма и мултимедијалности истиче се портал О радио, који је део јавног сервиса, док је детаљније о вакцинацији студената и ученика, без сензационализма, извештавао портал Зумер.

АКТИВИЗАМ МЛАДИХ

Истраживање је показали да су се сви портали, изузимајући портал Вајс, у довољној мери бавили темом активизма. Наш портал чинио је то кроз интервјуе у оквиру којих се представља слика и профил једног младог активисте и волонтера. Портали О радио, Мингл и Зумер о овој тему су извештавали из различитих углова кроз различите новинарске жанрове. Готово сви портали су афирмативно писали о активистичком раду и раду удружења грађана, као и промовисали волонтирање и позивали на њега. Простор за напредовање лежи у мултимедијалности која је у веома малој мери заступљена на анализираним порталима.

Истраживање које нуди детаљан опис медијског приказивања младих у омладинским, мејнстрим медијима, али и анализу друштвених мрежа и јутјуб сцене, можете пронаћи на сајту Кровне организације младих.

Leave a comment