“Кинески фестивал светла”, под покровитељством Владе Републике Србије, Града Новог Сада и подршку амбасаде Народне Републике Кине у Србији, свечано је отворен јуче, 31. јануара у Новом Саду у Лиманском парку. Фестивал су званично отворили градоначелник Града Новог Сада, Милош Вучевић и иницијатор и оснивач, уметник Слободан Тркуља, а посетиоци су уживали у спектакуларном ватромету, музичком програму и магичним светлећим инсталацијама које ће красити Лимански парк све до 13. фебруара. Лампиони ће бити укључени сваког дана од 17 часова, а улаз за све посетиоце је бесплатан.

Фото: Бојан Ђокић

Испред организатора “Кинеског фестивала светла”, оснивач Фестивала, уметник Слободан Тркуља, који већ годинама ужива велику популарност у Кини и као један од амбасадора културне размене између две земље, изјавио је: “Пре свега бих у име ‘Кинеског фестивала светла’ да изразим посебну захвалност Влади Републике Србије, Граду Новом Саду и Амбасади Народне Републике Кине у Србији, на свесрдној помоћи и подршци у припреми и реализацији ове манифестације. Такође бих волео да поделим са вама и посебну радост што је ’Кинески фестивал светла’ из године у годину растао и дошао до веома високог нивоа упркос ситуацији у којој се налазимо и која нам је отежала услове за сарадњу са Кином. Нови Сад је вечерас један од ретких градова у Европи, чији ће грађани и посетиоци имати прилику да уживају у игри светлости коју је осмислила група уметника из Сичуана и која са собом доноси дух традиције и симболике древне Кине. Уверен сам да ће ’Кинески Фестивал светлости’ допринети још већем зближавању народа Србије и Кине, које вежу традиционално пријатељство и изузетно блиски односи. Без обзира на удаљеност наших земаља, вечерас у истој светлости и истој радости са нашим братским народом у Кини, дочекујемо Кинеску Нову Годину.””.
Европска престоница културе је поносна на пријатељство са свим народима и државама, па тако и са нашим кинеским пријатељима, са којима дочекујемо нову лунарну годину, која ће, како кажу, бити стабилна, али и динамична. Нама је циљ да то искористимо и да стално напредујемо. Срећан сам што је поставка светлосних украса сваке године већа и богатија, а верујем да ћемо ускоро имати цео Лимански парк покривен инсталацијама које показују челично пријатељство народа Србије и Кине. Радује ме година пред нама и свима нам треба оптимизам који овај фестивал најављује”, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
Светлосни спектакл креирала је једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона из Сичуана. Њихове светлосне инсталације увешће нас у чудесни свет маште и светла, који је занимљив свим генерацијама.
Добро дошли!

Leave a comment