Нови Сад, 26. јануар 2022. – Завршна конференција пројекта прекограничне сарадње “Звук, плес и слика за особе са инвалидитетом” одржана је јуче у Културној станици “Свилара”, у Новом Саду. Пројекат су реализовале Фондација “Уједињени пут” из Баје, Мађарска и Школа за основно и средње образовање “Милан Петровић” са домом ученика из Новог Сада.

Отварање завршне конференције

Циљна група пројекта су била деца са сметњама у развоју и особе са физичким инвалидитетом и когнитивним сметњама, који похађају школе у Баји и у Новом Саду.
Основни циљ био је да се коришћењем савремених технологија – кроз музику, плес и ликовне уметности – деци и младима са инвалидитетом омогући да искажу и унапреде своје потенцијале и упознају се са културним наслеђем двеју земаља.
Пројектне активности укључивале су музичке, плесне и ликовне радионице за све циљне групе, заједничке концерте, јавне наступе, заједнички камп и међусобне студијске посете.
Резултати овог пројекта су вишеструку. Пре свега, све планиране и реализоване активности су имале позитиван ефекат на когнитивне перформанце деце и адолесцената са сметњама у развоју. То се позитивно одразило на квалитет живота, не само њих, него и њихових породица и окружења. Уз то, набављена је и нова опрема, чиме су унапређени технички капацитети обе институције, а стечена и размењена искуства значајно су допринела унапређењу компетенција деце и наставника.

 

Leave a comment