Европска престоница културе за 2022. годину прославиће Нови Сад, Дан Града, 1. фебруар, на јединствен начин – два музеја, кроз две изложбе, причаће једну причу европског Новог Сада.

Музеј града Новог Сада

„Тамо где сеоба завршава – од римске Панонија до данашње Војводине” Музеја Војводине и „Акценти – Нови Сад” Музеја Града Новог Сада, уједно ће означити почетак новог програмског лука „Сеобе” у оквиру пројекта Европске престонице културе. Спајање програма и удруживање капацитета две значајне установе културе, у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе”, омогућиће имплементацију најбољих пракси европске културне политике, а Нови Сад потврдити своју улогу културног центра региона.

„Још један нови мост који смо саградили између две установе, важне су за Нови Сад, али пре свега посетиоце. Први пут ће кретањем од једне до друге изложбе, од једног до другог времена, публика бити у прилиици да на једниствен начин доживе прошлост Новог Сада али и преиспитају свој однос према сеобама. У Новом Саду, миграције су без обзира на околности, увек за последицу доносиле једну нову снагу захваљујући којима је, између осталог, и постао Европска престоница културе”, истакао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

Изложба „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонија до данашње Војводине” Музеја Војводине осмишљена је на иновативан начин, до сада невиђен у музејској пракси наше земље, а сваки део детаљно је разрађен и презентован синергијом науке, културе и различитим видовима савремене уметности, наводи директорка Музеја Војводине, мр Тијана Станковић Пештерац.

Музеј Војводине, као једини на свету који поседује три позлаћена касноантичка шлема, ову изложбу приказаће публици на другачији начин, а део изложбе чиниће и монодрама „Крв и блато” која је редитељска адаптација приче „Дизонов пут” Зорана Суботичког, у режији Радослава Миленковића, као и филмски есеј „Трагови сеоба”, а компонована је и оригинална музика коју потписује харфисткиња Софија Сибиновић – Харп Ладy. Такође, изложба укључује и апликацију еИзложба која омогућава посетиоцима да изложбу „посете” са било које локације чиме значајно увећавамо њену глобалну видљивост, а креиран је и интерактиван дигитални садржај посвећен деци, односно интерактивни стрип кроз који млади могу да се упознају са причом о чувеним шлемовима непроцењиве вредности из римског доба”, рекла је Пештерац.

У жељи да Новосађани и њихови гости упознају свој град на другачији начин, прелазак из периода дуге римске владавине, преко 18. века па све до 20. века, биће овенчан мостом који ће се налазити у улици Жарка Васиљевића и који ће водити до изложбе „Акценти – Нови Сад”, Музеја Града Новог Сада. Ова изложба замишљена је као мултимедијална платформа коју ће, симболично, чинити 22 целине – 22 акцента.

„Избор акцената је вођен идејом представљања града у духу његових историјских вредности, као што су европеизам, мултикултуралност, борба за слободу, образовање и еманципација, непрекидни развој и спремност за усвајање нових трендова. Хронолошко – тематски концепт, избор и излагање репрезентативних предмета из фонда Музеја, као и мултимедијални садржаји базирани на оригиналној историској грађи, омогућавају посетиоцу стицање знања и јединствен доживљај различитих аспеката локалне историје и културног наслеђа“, рекла је директорка Музеја Града Новог Сада, Весна Иковић.

Улаз на изложбе 1. фебруара биће бесплатан за све посетиоце, а од 2. фебруара, улазнице ће бити наплаћиване по редовним ценама музеја.

Поред ове две велике изложбе, програмски лук „Сеобе“ ће све до 20. марта уз више од 130 уметника, од чега око 90 европских, на више од 300 културних догађаја приказати кретање становништа и миграције као уметничку инспирацију који креирају културну слику једног поднебља.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају епидемиолошких мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима.

Детаљан програм, програмску књигу и све информације везане за догађаје у години титуле Европске престонице културе налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.

Leave a comment