Традиционална светлосна чаролија и ове године обасјаће Нови Сад и Београд у оквиру Кинеског фестивала светла од 31. јануара до 13. фебруара 2022. године. У Лимански парк у Новом Саду и на Сава Променаду испред Галерије у Belgrade aWaterfront-у стижу нове игре светлости које је осмислила група уметника из провинције Сичуан,доносећи дух традиције и симболике древне Кине.

Кинески фестивал светла

Иницијатор и оснивач фестивала, уметник Слободан Тркуља, најавио је да ове године КФС доноси још више радости и више светлости, као и бројне новине. Један од фаворита посетилаца сигурно ће бити музичко-светлосне интерактивне газилице које ће посетиоци моћи да активирају плешући по њима у Галерији код улаза 5, а између осталих, новину у Београду представљаће и импозантна “Лептирова крила” која ће бити позиционирана на истом месту. Лимански парк у Новом Саду светлеће као никада до сада уз два кинеска змаја, животињско царство, магичне јелене, чаробне рибе и многе друге атрактивне светлосне инсталације.
У организацији “Balkanopolis центра за модерну традицију”, под генералним покровитељством Владе Републике Србије и Града Новог Сада, уз покровитељство града Београда и подршку амбасаде Народне Републике Кине у Србији, биће одржан четврти по реду „Кинески фестивал светла“ у Србији, уз чаробну инсталацију кинеских лампиона којом ће се званично прославити кинеска Нова година код нас! Иницијатор и оснивач фестивала је уметник Слободан Тркуља, који већ дуже време ужива велику популарност у Кини и ради на културној размени између ове две земље.
„И ове године ћемо уз фантастичне светлосне инсталације дочекати кинеску Нову годину у Београду и Новом Саду и на тај начин допринети још већем зближавању народа Србије и Кине које вежу традиционално пријатељство и изузетно блиски односи. Радује ме што се традиција наставља и што све више људи привлачи ова шарена поставка која подсећа на свет кинеских бајки. ’Кинески фестивал светла‘ ће и овог пута бити права прилика да са породицом и драгим пријатељима прошетате и на сигуран и безбедан начин посетите свет креативне игре светла“, поручује уметник Слободан Тркуља.
Кинески фестивал светла ће свечано бити отворен 31. јануара од 17h на Сава Променади спектакуларним ватрометом у организацији града Београда. Улаз за посетиоце фестивала у оба града је бесплатан, а лампиони ће бити укључени сваког дана од 17h.
Светлосни спектакл креирала је једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона из Сичуана. Њихове светлосне инсталације увешће нас у чудесни свет маште и светла, који је занимљив свим генерацијама.
Добро дошли!

Leave a comment