Шумадија је препозната као нова дестинација за дигиталне номаде и регион који има богату туристичку понуду, што потврђује и све више “светских путника”, заинтересованих да се упознају са овом дестинацијом која нуди одличне услове за рад и одмор, саопштила је Привредна комора Србије.

Студенти ФОН-а у Дубаију представили потенцијале кроз пројекат Топола

Фото: Startuj.com (Shutterstock)

Овај регион представили су, на Светској изложби Експо 2020 Дубаи на Павиљону Србије, студенти Факултета организационих наука (ФОН) из Београда кроз пројекат Топола “Work from Home” Хуб, а промоција је привукла велики број туристичких посленика из различитих држава, као и представника ИТ света.

Желели смо да представимо Шумадију и Тополу као места богате историје и културе људима који у новим околностима, због пандемије, доста раде од куће или воле да проводе време у природи и искусе нешто ново. Промовисали смо модерне хабове и просторе за рад, али и нова искуства која туристички потенцијал овог региона нуди – каже Никола Буњевић, потпредседник за екстерне односе, Case Study клуба на ФОН-у.

Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам Привредне коморе Србије (ПКС) оцењује да је Светска изложба била прилика да туристичка индустрија, која не спада у основне животне трошкове и потребе, већ се на неки начин сматра луксузом, објасни кроз многе пројекције, на разним језицима, потребу човека за сарадњом, повезивањем и откривањем нових занимљивости и авантура.

Подсећа да су на Павиљону Србије и Пословном хабу, у организацији ПКС, представници наше туристичке привреде имали успешне пословне разговоре са компанијама из више од 20 земаља са пет континената, међу којима су Малезија, Оман, Мађарска, Зимбабве, Иран, УАЕ, Аргентина и друге, да су српским привредницима представљене туристичке понуде егзотичних земаља, као и да је потписан Протокол о сарадњи хотелских асоцијација Балкана.

Такође, разговарало се о могућој сарадњи и заједничким пројектима у промоцији и организацији сајамских манифестација, зимског и летњег туризма, али и о коришћењу софтвера и других паметних решења која могу имати примену у сектору туризма и мобилности.

Заједно са колегама из Конгресног бироа Србије и Центра Сава имали смо састанак са представницима Светског трговинског центра и Конгресног бироа Дубаија о промоцији сајамских манифестација, трансферу знања, као и о заједничким иницијативама у међународним асоцијацијама из конгресног бизниса – каже Андреа Кнези, извршни директор за конгресне активности Новосадског сајма. Истиче да је фокус био и на успостављању сарадње Сајма пољопривреде у Новом Саду и Галфуд сајма у Дубаију, а очекује се и потписивање протокола ове две организације.

Наступ српске привреде на Светској изложби за представнике наших хотела била је могућност да истраже тржиште и повежу се са партнерима из УАЕ и других земаља.

Туристе из Емирата све више интересује Београд као дестинација. Туроператори са којима смо разговарали о сарадњи веома су заинтересовани за довођење гостију, а посебно за организације тура које би укључиле више градова попут Београда, Новог Сада, али и обилазак природних лепота Србије – каже Роберто Стојко, генерални директор хотела Radisson.

Мина Срећковић, менаџер за организацију догађаја београдског Кристал Хотела истиче да су билатерални сусрети били успешни, као и да су договорили сарадњу са туристичким организацијама из УАЕ, Русије али и региона како би унапредили своју туристичку понуду.

Током билатералних сусрета на Павиљону Србије представиле су се и компаније ИТ индустрије са иновативним апликацијама које имају примену у хотелској и туристичкој индустрији. Српски стартуп Wmenu представио је безконтактну еколошку платформу за хотеле, која гостима омогућава да путем мобилних телефона имају све потребне информације приказане у сликама што чини комуникацију ефикаснијом и једноставнијом.

Са партнерима из Емирата очекујемо сарадњу како бисмо пласирали нашу апликацију на ово тржиште – рекла је Марина Јанковић, директор компаније.

Дигитализација путовања и корпоративни туризам су наш приоритет. На Експо-у је наш циљ био да остваримо контакт са целим светом. Посебно смо задовољни разговорима са партнерима из Саудијске Арабије који су заинтересовани за сарадњу са нашом компанијом – каже Марко Љупковић из компаније Deep Travel која се бави израдом ИТ решења за резервацију карата.

 

Leave a comment