,,Слике имају свој сопствени живот који потиче из душе сликара.''

извор: nationalgeographic.rs

Винсент ван Гог је холандски сликар познат највише по делима ,,Аутопортрет", ,,Звездана ноћ", ,,Сунцокрети". Његове слике прожете су разноликошћу боја и израженом емотивношћу која их одликује. Овај сликар спада у ред најпознатијих сликара иако је његова биографија обележена неуспехом за живота и тешким психолошким превирањима.

извор: bbc. com

ЖИВОТ

Ван Гог је рођен годину дана након мртвог рођеног брата који се, такође, звао Винсент. Био је син протестантског свештеника и сам је једно време био проповедник. Почео је да се бави сликањем од детињства, а таленат је наследио од своје мајке. Занимљива је чињеница да је почетак његовог бављења уметношћу био продаја уметнина у трговини његовог ујака. Наиме, из финансијских разлога Винсент је морао да напусти школовање, па је почео да ради код свог ујака који се бавио трговином уметнина. Бавећи се тим послом, Ван Гог се заинтересовао за уметност и сликарство, те је и сам желео да постане сликар. У једном тренутку, преселио се у Лондон где се бавио продајом уметнина. Заволео је Енглеску и њену културу, а и рад Чарлса Дикенса.

Своју жељу за сликарством није напуштао, осим што је у једном периоду у Лондону зажелео да се посвети Богу и свештеничком позиву. Након Лондона, селио се у Брисел и Париз са јасном намером да постане уметник у чему му је помагао његов брат Тео, који је био ситуиран. Ван Гог је иза себе оставио 2100 дела, тако да се озбиљно бавио сликарством. Поред уметности, Ван Гог је волео да путује и управо је на тим путовањима успевао да прода покоју слику.

ДЕПРЕСИЈА И ПРЕВИРАЊА 

Ван Гог је био човек и сликар изражене емотивности која се огледала у некада грубим, јарким и разноликим бојама (а о томе да ли доступност уметности умањује њену вредност видети кликом на линк http://omladinskenovine.rs/2021/11/01/da-li-dostupnost-umetnosti-umanjuje-njenu-vrednost/ ). Управо ова његова изражена емотивност била је узрок неким његовим јаким разочарањима и лутањима.

Највеће Ван Гогове депресије у вези су са стањем заљубљености и односима са женама. Његов први нервни слом је доживео у Лондону када се заљубио у ћерку своје газдарице. Међутим, она га је одбила, те он пролази кроз тешко психолошко стање. Управо тада је размишљао о посвећивању Богу. Том приликом је и спалио све књиге, изузев Библије. Другу велику депресију он је доживео након што га је напустила Класина Хорник, која му је била модел и љубавница.

Своја депресивна и анксиозна стања Ван Гог је имао кроз читав период свога стваралаштва. Он је као сликар био самоук, али је провео неко време учећи на академији и примао савете других. Он је Гогена једно приликом позвао у Арл на окупљање сликара. Приликом налета беса у току дискусије креће ножем на Гогена. Међутим, свестан своје грешке ,,кажњава" себе тако што одсеца своје ухо.

извор: fakultetiedukacija.rs

ИНСПИРАЦИЈА ЗА ДЕЛА 

У једном периоду свог стваралаштва, Ван Гог налази инспирацију у сеоском пејзажу, а и у осликавању сељака док раде. Он је у том периоду схватао муку сељака и тежака који су муком опстајали и стицали све оно што је неопходно за преживљавање. Све те слике биле су претежно тамних и јарких боја. Овај циклус слика праћен је суморним и бледим бојама, које су на адекватан начин описивале стање тих сељака, али и унутрашњост Ван Гогове душе.

Након тог периода, Ван Гог је изменио приступ и имао је слике разноликих и лепих боја. Свој пуни процват у сликарству и коришћењу разноликих боја са техникама сенчења и коришћења тамних боја за контурисање доживљава селидбом у Арл у ,,малу жуту кућу", две године пре него што изврши самоубиство. Сликао је портрете, аутопортрете, пејзаже, мртву природу. У својим сликама увек је уносио своју душу и своје емоције. Запажао је обичне ствари, те им придавао посебан значај или је пак необичним стварима давао интуитивну представу.

извор: kaleidoskop-media.com

ЗВЕЗДАНА НОЋ

Можда најпознатије дело Ван Гога јесте ,,Звездана ноћ". Након инцидента са Гогеном, Ван Гог прелази у Париз на болничко лечење свог психолошког стања. Иако се бори са психолошким превирањима, са којима се борио целог живота, он је интензивно стварао. Тако је створио и ово дело једне вечери пре изласка сунца. Слика је обележена интензивном плавом и жутом бојом.

Неки сматрају да је ова слика не тако веран приказ реалности и да је настала под утицајем биљке црвеног напрстка којим се лечио. Са друге стране, жути кругови који приказују турбуленцију звезда и данас засењују математичаре и физичаре. Питањем звездане турбуленције научници се и данас баве, од којих је Вернер Хајзенберг рекао: ,,Када будем срео Бога, питаћу га зашто релативитет и зашто турбуленција. Надам се да ће на прво питање имати одговор."

ВАН ГОГ 

Данас се Ван Гог сврстава у ред најпознатијих и најталентованијих сликара иако за живота није стекао адекватну популарност и славу. Са својим психолошким превирањима, емоцијама и интелектом који није могао да каналише, он представља изузетну историјску и уметничку личност. О томе сведоче и његова дела у којима се човек може изгубити гледајући их. Управо пред смрт ствара своје најпознатије и најконтроверзније дело ,,Звездана ноћ" и пише брату: ,,Вечно је питање, је ли нам дано да пре смрти спознамо само једну хемисферу. Што се мене тиче, одговора нема, али звезде ме увек подстичу на размишљање." Убрзо након тога пуца у себе револвером и након два дана умире. Тако се необично и трагично завршио живот једног од највећих сликара.

АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

Leave a comment