Много је различитих укуса и различитих рецепата каква треба да буде гибаница и који је тајни састојак да она буде сочна, ваздушаста, укусна и лепа још на први поглед. Неко воли гужваре, неко класично слагање кора, али углавном сви се слажу да је тешко одолети врућој гибаници. Наше баке и мајке су нам пренеле своје рецепте, али при свакој мешњи свако дода неки састојак одокативно и тако мало помало настане и нов рецепт. 

Да ли смо спремни да пробамо наш рецепт? unplash.com

Мој рецепт је настао одокативно тако што сам желела гибаницу која ће бити препуна сира, односно коре које ће имати обиман фил, као и да не буде ,,здекана" већ да лепо нарасте.

  • 4-5 домаћих јаја
  • 500 грама кремастог сира
  • 100 грама кајмака
  • 1 чаша киселе воде
  • 1 шоља маслиновог уља
  • 500 грама кора за гибаницу
  • 2 шоље пшеничног брашна тип 500
  • прашак за пециво
  • 1 кашичица морске соли
  • 2 кашике сусама
  • 50 грама павлаке за кување
  • 50 грама маслаца
  •  неколико кашичица  уља за премазивање

Све састојке помешане добро сјединити варјачом. Брашно просејати са прашком за пециво како би се добро сјединили и како би фил нарастао. Сваку кору намажите богатим филом, а претходно мало је попрскајте маслиновим уљем. На крају, последњу кору прелијте богато са скуваном павлаком за кување и растопљеним маслацем и посипајте је сусамом. Мере су наведене по мом рецепту, али свакако можете одокативно одступати по потреби и по вашој процени.

Чека вас гибаница која ће у шпорету у једном тренутку почети да расте изнад плеха. Не брините, неће побећи. Мало је расеците ножем или боцните виљушком у току печења и она ће се вратити у ваш плех. Уживајте у чаробном укусу вруће домаће гибанице! 

Leave a comment