Много је различитих укуса и различитих рецепата каква треба да буде гибаница и који је тајни састојак да она буде сочна, ваздушаста, укусна и лепа још на први поглед. Неко воли гужваре, неко класично слагање кора, али углавном сви се слажу да је тешко одолети врућој гибаници. Наше баке и мајке су нам пренеле своје рецепте, али при свакој мешњи свако дода неки састојак одокативно и тако мало помало настане и нов рецепт.
Мој рецепт је настао одокативно тако што сам желела гибаницу која ће бити препуна сира, односно коре које ће имати обиман фил, као и да не буде ,,здекана" већ да лепо нарасте.
- 4-5 домаћих јаја
- 500 грама кремастог сира
- 100 грама кајмака
- 1 чаша киселе воде
- 1 шоља маслиновог уља
- 500 грама кора за гибаницу
- 2 шоље пшеничног брашна тип 500
- прашак за пециво
- 1 кашичица морске соли
- 2 кашике сусама
- 50 грама павлаке за кување
- 50 грама маслаца
- неколико кашичица уља за премазивање
Све састојке помешане добро сјединити варјачом. Брашно просејати са прашком за пециво како би се добро сјединили и како би фил нарастао. Сваку кору намажите богатим филом, а претходно мало је попрскајте маслиновим уљем. На крају, последњу кору прелијте богато са скуваном павлаком за кување и растопљеним маслацем и посипајте је сусамом. Мере су наведене по мом рецепту, али свакако можете одокативно одступати по потреби и по вашој процени.
Чека вас гибаница која ће у шпорету у једном тренутку почети да расте изнад плеха. Не брините, неће побећи. Мало је расеците ножем или боцните виљушком у току печења и она ће се вратити у ваш плех. Уживајте у чаробном укусу вруће домаће гибанице!