Пројекат међународне сарадње, Some Call Us Balkans (SCUB) је трансдисциплинарни програм и уметничко истраживање, посвећено процесима промишљања и презентације митова и заблуда око појмова ‘’Балкан’’ и ‘’Друга Европа’’. Програм спроводи међународни колектив кустоса и партнера из осам европски земаља, где Србију представља организација Тачка комуникације из Београда. SCUB пружа јединствену платформу за уметнике и прилику за учешће у процесима колективног стварања и учења на различитим локацијама шире регије Балкана.

Јавни позив за уметнике и уметнице

КУЛТУРА МИТА И БАЛКАНИЗАЦИЈА ИСТОРИЈЕ У УМЕТНИЧКОМ ОКРУЖЕЊУ

Рок за пријаву на јавни позив продужен је до 22. јануара 2022. године. Одабрани кандидат или кандидаткиња имаће прилику да буде део резиденцијалног програма у Бања Луци (БИХ), током маја месеца 2022. године. Једномесечни боравак уDKC Incel Културном Центру је јединствена прилика за рад са кустосима, стварање самосталних и колективних уметничких радова, упознавање локалне заједнице и сарадњу са појединцима и организацијама из целе Европе. Радови ће потом бити представљени у јавном простору Мобиле Форума који је и полазиште за велико уметничко путовање свих учесника током септембра и октобра 2022. године.

Ово необично путовање завршава се на Биеналу Западног Балкана (БОWБ), у Грчкој, након чега ће уметници менторисано и на даљину, ретроспективно радити на стварању индивидуалног рада који ће представити на финалној изложби пројекта у Приштини, у друштвеном центру Termokiss током пролећа 2023. године. Одабрани кандидат или кандидаткиња биће награђени укупном новчаном сумом од 2400€.

Тачка комуникације позива све заинтересоване уметнице и уметнике из Србије да се путем следећег линка пријаве за учешће у овом динамичном програму: https://docs.google.com/forms/d/13SXAvLlCLAnC7j2in6CHA7T85Bp3BVGV-T3p5AeKGwI/edit

Детаљи позива доступни су на сајту пројекта https://somecallusbalkans.org

SCUB заједницу чине организације ICSE&Co., UNSA Гето, Тачка Комуникације,Biennale of Western Balkans, Sociopatch – platform for civic engagement, Tulla Culture Center, ZK/U Berlin, Termokiss Social Center, and The Ground Tour projectкоје сарађују уз подршку Европске Уније (Кретивна Европа, Западни Балкан 2021-2023).

Leave a comment