Драги чланови и чланице,

Да ли сте знали да је лик декице са белом брадом и црвеним огртачем осмислио славни амерички карикатуриста Томас Наст и први пут га објавио 3. јануара 1863. на насловној страни часописа Harper’s Weekly? Пошто су се амерички читаоци одушевили, он је урадио још илустрација Деда Мраза које су убрзо постале део опште културе и светског феномена. Ипак, лик Деда Мраза кога данас знамо потекао је из рекламе добро нам познате компаније Coca-cola која је 1931. Настове илустрације искористила да лансира рекламу у којој је лик Деда Мраза промовисала у људској величини и тако га деци учинила стварним.

Како је заиста настао Деда Мраз?

Не баш сасвим задовољни овом причом, али инспирисани, желимо да подстакнемо децу и младе од 5 до 15 година да причу о пореклу Деда Мраза испричају на свој креативан начин тако што ће одговорити на питање:
Како је заиста настао Деда Мраз?

Будите маштовити и дочарајте нам:
– како су изгледали Деда Мразови родитељи
– како је текло његово одрастање
– ко су били његови другари
– изазови на које је наилазио
– како је Деда Мраз постао Деда Мраз

Своје одговоре на ово питање можете слати у виду цртежа, стрипа, кратког видеа на нашу имејл адресу deda.mraz.iz.kutka@gmail.com до 10. јануара, а 13. јануара објавићемо најкреативније радове и наградити их!

Срећно!

Срдачан поздрав,
Амерички кутак Нови Сад

Leave a comment