Морахалом је град у јужном делу Мађарске. Налази се у оквиру жупаније Чонград, где је седиште истоименог Морахаломског среза. Морахалом представља бањски центар, чија термална вода температуре до 39 степени помаже у лечењу обољења кичме, реуме мишића и гинеколошких проблема. Заузима средишњи део Панонске низије, област Телечке пешчаре.

Морахалом је мали град који се динамично развија. Налази се  на око 20 км од Сегедина и око 15 км од граничног прелаза Хоргош и у близини границе са Србијом, тако да се веома брзо и лако стиже, наравно, уколико нема гужве на границама.

Сва популарност места је заснована на бањи Ержебет, која је уједно и највећа туристичка атракција.

Бања Ержебет има укупно 21 базен, 6 на отвореном, 15 у затвореном делу. Базен за пливање је на отвореном делу.

Новије је градње, са разноврсним воденим садржајем и идеалан је за све узрасте, нарочито за породичне посете и целодневни боравак.

У саставу центра се налази и аква парк који ради током целе године.

Поред велнесa, спа и забавног садржаја, због лековите воде и терпаијских услуга које се нуде, центар је благотворан код широког спектра здравствених тегоба.

Осим тога, њен садржај подразумева и финску сауну, инфраред сауну, арома сауну, парно купатило, слану собу, кнеип...

Објекат постоји од 1960. година и привлачи стотине хиљада људи. Деценијама је бања у више наврата измењена и унапређена. Као резултат тога, она је постала данас једна од најизузетнијих бања у Мађарској.

Бања заузима огроман простор, чији ходници се чине да се спајају у дуг и замршен лавиринт. Међутим, путокази су исписани и на српском језику, што ће вам бити од велике помоћи у потрази за адекватним садржајем.

Обилује различитим кафићима и ресторанима брзе хране, уколико желите да накратко предахнате и напуните батерије: имате све на једном месту.

Како је већ речено, бања Ержебет је главни центар свих збивања у малом градићу, те ћете врло вероватно наићи на неку изложбу уметничких слика или слична збивања...

Оно што се подразумева да ћете пробати од хране јесте традиционално мађарско јело - гулаш.

Гулаш у једном од етно ресторана

 

За добру и укусну исхрану предлажемо вам разне ресторане и чарде, а за смештај вам увек стоји на располагњу квалитетни хотели и апартамни: Хотел Колосеум, Хотел Еликсир и Пансион Термал.

Празнична атмосфера у Морахалому

Уколико будете имали вишка слободног времена, треба да посетите следећа места: Парк Езер Ев, Летњу позорницу Патко за незаборавне представе са коњима, Српски културни центар Коло, језеро Мандарас и лепу римокатоличку Цркву св. Владислава.

Црква св. Владислава

Мали мађарски град вам гарантује леп и миран одмор, забаву и укусну храну током целе године...

Текст и фото: Драгана Клашња

Leave a comment