Децембарска еуфорија је увелико кренула и многи су у потрази за неким новим рецептом којим ће породичну трпезу да обогате. Неке домаћице су у потрази за новим идејама, а неке су у потрази за практичним и здравим решењима. Ево једног предлога како да направите колач који ће бити здрав и након неколико дана још укуснији.

Ауторкина приватна архива - Здрави божанствени колач по репепту

 

 

 

 

 

 

Можете га јести скоро целу недељу као ужину пре или после ручка или чак као замена за први оброк јутарњи. Није захтеван за прављење, није скуп нити калоричан, а веома је привлачан и споља и унутра.

Неке мере састојака сам одмерила одокативно што се добро показало на крају, а неке састојке сам такође сама додала и одлично се уклопило. Тако да је импровизација могућа и ви одмерите колач по својој мери. Ево каква је била моја мера:

  • 1 мања шоља белог брашна по могућству брашно тип Т 400 меко за колаче и торте,
  • 1 већа шоља шећера или пола такве шоље меда за здравију варијанту
  • 8 великих кашика какао праха
  • 4 јаја
  • једна шака Менаж чоко црних дугмића
  • једна шака карамел бонбона
  • 1 чаша шумског бобичастог воћа (шумска јагода, купина, боровница, брусница)
  • 1 маргарин за колаче или маслац
  • арома ваниле  или ванилин шећер
  • пек папир
  • тепсија за печење величине половине стандардног плеха али дубља од таквог плеха

Када умутите посебно беланца и жуманца, додајете састојке један по један и мутите док не добијете хомогену смесу. Најбоље испадне када брашно просејете заједно са ванилин шећером и какао прахом. Беланца умутите добро да се направи пенасти шам заједно за шећером. На крају сједините са умућеним жуманцима и додајете састојке мед, брашно, отопљен маргарин.

На самом крају додајте ситне црне чоко коцкице са аромом ваниле које се не растапају са масом и претходно истољене карамел бомбоне, по једну шаку. Након тога, на пек папир тепсије сипајете масу и запеците само мало (10 - ак  минута да би након тога посули колач са бобичастим шумским воћем како воће не би пропало већ би се одржало на површини. Ја додајем и мало кандиране исецкане ситно поморанџине коре на врх. Након 20 - ак минута печења на средњој темеператури, колач тамне боје  ће почети да расте у тепсији. Након дан - два, колач би ми био све лепши и укуснији за конзумацију. Средишњи део је сочнији како се чоко дугмићи растопе плус карамела, док је доњи део чвршћа какао кора, а површина колача воћна. Колач се не  круни, чврст је и средње сладак, а здрав, једном речју  -  божанстевен!  Пријатно!

 

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment