Другачије, раскошно, изазивачки. Потрагом за ужицима и новом младости наш модерни Фауст отворио је 159. оперску сезону Српског народног позоришта враћајући нас у Париз и театар деветнаестог века. Била је то представа за коју се тражила карта више и два извођења касније када је пандемија зауставила и Фауста и свет. Сада, две године и сезоне касније, Опера Српског нароног позоришта поново изводи Фауста, готово премијерно, на замаку 2021. године.

„Храбре смо кораке правили од тог Фауста, па ће ово бити последњи такав у овој години. Некако је баш то време да покажемо колико оптимистично очекујемо наредну и шта смо све планирали. Фауст је изузетно тешко дело, а ми смо направили одличну представу и чињеница да је прво играње већ распродато то и потврђује,“ објашњава директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Да ли си љубитељ позоришта?

18. и 21. децембра, новосадска публика ће имати прилике да поново склапа пакт са „Фаустом“. Реч је о делу чувеног француског композитора Шарла Гуноа, према либрету Жила Барбијеа и Мишела Кареа, а према истоименом Гетеовом ремек-делу светске књижевности о старом научнику Фаусту који је продао душу ђаволу како би удовољио својој незаситој жељи за ужицима и бескрајној интелектуалној радозналости. То је била друга представа коју је на даскама сцене Јован Ђорђевић поставио млади и талентовани редитељ, Александар Николић.

„Да бисмо сазнали ко је модеран Фауст, прво морамо као археолози и посвећеници да откријемо ко је оперски Фауст и ко је Гуноов деветнаестовековни Фауст. Гунов Фауст се умногоме разликује од Гетеовог Фауста. Он има у себи једну помало архаичну ноту на први поглед, а то је питање хришћанског система вредности у савременом друштву. Које је место поверењу, топлини, верности, лојалности… у савременом свету опседнутом порнографијом, ужитком сваке врсте, терором лепоте. Које је место овим, наизглед, архаичним стварима без којих ниједно људско биће не може да функционише? Наш уметнички задатак кроз представу јесте да докажемо да Мефисто неће победити., каже Николић и додаје да је ансамбл новосадске опера показао невероватну спремност и способност да одговори на најкомплексније режијске задатке. “Уверен сам да ће публика уживати. На моменте ће бити шокирана, на моменте ће бити озбиљно разгаљена и дирнута, на моменте ће се дубоко запитати, а на моменте постидети. Но, управо то јесте функција опере – да додирне све наше најтананије емоције и да нам помогне да се запитамо као људи где смо, ко смо и шта смо.”

Опером ће дириговати Александар Којић, а кореографију је урадио Александар Илић. Иначе, „Фауст“ је први пут изведен у Паризу, 1859. године, пре 161 године. У Српском народном позоришту „Фауст“ први пут је извођен 1921. године, а потом су биле још три продукције: 1953. (режија Цирил Дебевц), 1971. (режија Серж Вафијадис), и 1995. године (режија Серж Вафијадис).

Карте за извођења “Фауста” могуће је купити на билетарници Српског народног позоришта.

Leave a comment