Рециклажа и њен процес.

Одред извиђача „“Космајски одред“ у оквиру пројекта „Зумирај ризик“ подржаног од стране Министасртва заштите животне средине Републике Србије, покреће серију информативних текстова о заштити екологије и животне средине насталих ил препроучених од стране учесника пројекта.

Рециклажа је процес који обухвата: сакупљање, издвајање, прераду отпада и израду новог производа. Отпад треба раздвајати на месту настанка према врстама отпада, јер само одвојено сакупљени отпад може се искористити.
Рециклажом се обезбеђује поновно коришћење отпадних материјала.

У рециклирању се примењују три основна принципа – три слова Р (РРР):
Р – редуце – смањити
Р – реусе – поново користити
Р – рецyцле – рециклирати

Више од 38 различитих хемијских елемената се може појавити као приозвод процеса рециклаже електронског отпада и они се морају уништити у посебним постројењима.
Компоненте, телевизори, видео рекордери, стерео опрема, мобилни телефони, други ручни уређаји и рачунарске компоненте (ЕЕ отпад) садрже вредне елементе и супстанце погодне за регенерисање, укључујући олово, бакар и злато.

Отпад спреман за рециклажу

РЕЦИКЛАЖОМ СЕ ПОСТИЖУ СЛЕДЕЋИ ЦИЉЕВИ:
Штедња сировинских ресурса (сви материјали потичу из природе и има их у ограниченим количинама)
Штедња енергије (нема трошења енергије у примарним процесима, као ни у транспорту који те процесе прати а добија се додатна енергија сагоревањем материјала који се не рециклирају)
Заштита животне средине (отпадни материјали деградирају животни амбијент, па се рециклажом штити животна средина)
Отварање нових радних места (процеси у рециклажи материјала подразумевају улагање знања и рада, што ствара потребу за радним местима).

МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ РЕЦИКЛИРАЈУ
У погледу могућности поновног искоршћења, материјали могу бити:
Рециклабилни – могу се искористити поновним враћањем у процес производње
Нерециклабилни – не могу се вратити у процес и користе се за добијање енергије – спаљивањем или се на еколошки безбедан начин складиште

Преузето са: https://www.nasareciklaza.rs/sta-je-reciklaza/

Leave a comment