Филм Душана Ковачевића ,,Није лоше бити човек" премијерно је приказан у среду, 8. децембра, у Арени Синеплекс, након чега је део ауторске и филмска екипе прошетао црвеним тепихом и поклонио се публици.

Главне улоге у сјајној драми/комедији Душана Ковачевића понели су Војин Ћетковић, Бранка Катић, Гордан Кичић, Христина Поповић и Ненад Јездић, док су се у споредним улогама истакли глумци Андрија Милошевић, Срђан Тодоровић, Лена Ковачевић, Мира Бањац, Милан Гутовић, Јелена Михајловић и други...

Прича прати професора клавира Милана (Војин Ћетковић) пет  година након нестајања његовог кума, некадашње поп звезде Ранка Белог (Гордан Кичић), под неразјашњеним околностима. Када Милан покушава да разреши мистерију,  не добија подршку и разумевање породице и околине. Тада он развија пријатељски однос са псом луталицом, који га верно прати на путу до откривања истине...

Овај филм је, несумњиво, прича о доброти, хуманости и великом пријатељству. Када се дешава моменат да нестане пријатељство између људи, наставља се пријатељство између човека и пса.

Када стварам нешто ново, трудим се да обојим причу позитивним емоцијама. Главни јунак ове приче носи топлину и доброту. Пре свега је лепо бити добар човек. Доброту увек треба носити са собом, што се, без дилеме, исплати. Питам се често колико код нас има филмова о доброти и хуманости. Ја приватно не волим филмове, позоришне приче са превише насиља било које врсте, стварају ми одбојност. Када гледам филм у ком су у првих десет минута испалили сто метака, ја га истог тренутка пребацујем. Ти филмови, хтели не хтели, на неки начин рекламирају криминал. Клинци који их гледају неминовно се поистовећују с његовим актерима. Као и ми када смо као деца били индијанци и каубоји, правили лукове, стреле, дрвене пиштоље под утицајем вестерна – изјавио је сценариста и режисер Душан Ковачевић.

Реплика у филму „Ја сам добар човек, али све има своје границе“  поставља питање колико је тешко данас бити добар човек и колико се трудимо да негујемо ту најдрагоценију особину у себи.

Сви смо ми добри и лоши по природи, али разумно и осећајно људско биће има прилику сваког дана да изабере какав човек хоће да буде. Ако се вратимо старим вредностима, ако поштујемо и слушамо једни друге, разумемо различитости, бићемо бољи и биће нам боље. Делује ми да су сада сви острашћени: ако ниси с неким, одмах значи да си против њега. Не слушамо једни друге, постали смо некултурни и то никоме не може да прија. Сваки човек који носи са собом било какву врсту мржње, дубоко је несрећан човек - објаснила је глумица Бранка Катић.

Бранка Катић додаје да је направљен један леп филм, пун топлине и да се публика, очигледно, зажелела оваквих прича. Осим тога, открила је да и она често говори са својим псом као и главни актер приче, а понекад и загрли дрво... 

Требало ми је много времена да поверујем да сам добила позив од Душана Ковачевића. Прошао је разговор, била сам на проби, десила се и проба певања с Војином Ћетковићем, а тек кад сам снимила први кадар, схватила сам да се то заиста десило. Мени је част да будем део ове приче, јер је Душан Ковачевић жива историја нашег драмског стваралаштва: одрасли смо уз његова дела, деценијама цитирамо реплике из њих... Разлог томе, по мом мишљењу, јесте што Душан разуме наше људе. Његов хумор истиче све оно што увиђамо код себе самих – моменте када можемо себи да се насмејемо, критикујемо се и боље се разумемо. Он мане нашег друштва уме веома вешто да упакује, те им се можемо здраво насмејати – изјавила је глумица Јелена Михајловић.

Филм Није лоше бити човек налази се на редовном репертоару Арене Синеплекс.

Ако сте пропустили премијеру филма ,,Десет у пола", можете погледати овде како је изгледала.

Драгана Клашња

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment