На последњој листи најутицајнијих истраживача у свету, коју сваке године објављује чувени амерички Универзитет Станфорд, нашло се тринаест научника са Новосадског Универзитета, од којих чак петоро са Природно-математичког факултета:

Проф. Неда Мимица Дукић са Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, академик Стеван Пилиповић и проф. Душан Јаковетић са Департмана за математику и информатику, проф. Слободан Марковић са Департман аза географију, туризам и хотелијерство и проф. Анте Вујић са Департмана за биологију и екологију.

Станфорд листа

 

 

 

 

 

 

Методологија рангирања заснована је на већем броју критеријума, међу којима су најзначајнији број самосталних научних радова, број радова у којима је научник први аутор, број цитата тих радова, Х индекс итд. Иницијална листа најбоље рангираних светских научника садржи 100.000 имена, којима су додати и и истраживачи који се налазе у два одсто најбољих у својим областима, тако да коначна листа садржи скоро 160.000 најбољих светских научника. На листи се налазе научници из свих научних дисциплина – класификованих у 22 научне дисциплине и 176 потпоља.

Leave a comment